ANALIZA STRATFOR: Se reface ROMANIA MARE cu teritoriile rapite de rusi?

Alianta strategica dintre SUA, Polonia si Romania va avea un rol important de jucat in urmatorii 10 ani in ceea ce priveste redefinirea granitelor Rusiei si revendicarea unor teritorii pierdute, potrivit raportului „Decade Forecast“ realizat de Strategic Forecasting (Stratfor).

Urmatorul deceniu nu se anunta a fi unul bun pentru Uniunea Europeana, din cauza problemelor economice care vor testa Germania, iar batranul continent s-ar putea divide in patru poli de putere economica: Vest, Est, Scandinavia si Insulele Britanice. Lucrurile nu arata rau, insa, pentru Polonia si Romania, care, cu sustinerea Statelor Unite, vor deveni poli importanti de putere in zona de est a Europei, potrivit raportului „Decade Forecast“, citat de Adevarul.

Germania va avea probleme

Germania are o economie dependenta de export, care a beneficiat mult de pe urma liberalizarii comertului in Uniunea Europeana in zona euro, dar asta inseamna ca Germania are cel mai mult de pierdut daca se agraveaza criza in zona euro si daca va creste nivelul euroscepticismului. Consumul intern al tarii nu poate compensa in cazul in care economia de export a Germaniei va avea de suferit sau in cazul in care declina si mai mult natalitatea. Rezultatul ar fi o stagnare similara cu ceea ce a experimentat Japonia. „Ne asteptam ca Germania sa sufere din punct de vedere economic mult in deceniul urmator“, potrivit raportului.

Polonia va ajunge unul dintre liderii Europei

Daca ne uitam insa la est de Germania, lucrurile nu stau atat de rau. „In centrul cresterii economice si a influentei politice se va afla Polonia”, se arata in raport. Populatia Poloniei nu va scadea la fel de mult ca polulatia altor tari europene mai dezvoltate. Faptul ca este cel mai mare si mai puternic stat la vest de Rusia o va propulsa, de asemenea, intr-o pozitie de leadership regional care i-ar putea aduce Poloniei mult prestigiu economic si politic. De asemenea, Polonia are si un parteneriat strategic de lunga durata cu SUA.

Care va fi rolul Romaniei

In ceea ce priveste tara noastra, raportul „Decade Forecast” spune ca viitorul nostru politic este strans legat de cel al Poloniei si de interesul Statelor Unite in aceasta zona. „Mai mult de atat, ne asteptam ca Polonia sa fie liderul unei coalitii antirusesti in care va avea de jucat un rol important si Romania, in prima jumatate a urmatorului deceniu. In a doua jumatate a deceniului, aceasta alianta va avea un rol de jucat in redefinirea granitelor Rusiei si in revendicarea unor teritorii pierdute prin masuri formale si informale. Pe masura ce puterea Moscovei va scadea, aceasta alianta va deveni o putere dominanta nu numai in zona Belarusiei si Ucrainei, dar si in estul continentului. Lucrul acesta va creste influenta politica si economica a Poloniei si a aliatilor ei. Polonia va beneficia din acest parteneriat strategic cu SUA. Atunci cand o putere mondiala intra intr-o relatie strategica cu un stat-partener, este in interesul acelei puteri mondiale sa transforme economia acelei tari pentru a deveni cat mai puternica si mai stabila atat social cat si militar. Polonia se va afla in aceasta pozitie in raport cu SUA, la fel si Romania. Washington-ul si-a aratat interesul in aceasta zona„, se arata in raport.

Vor fi patru Europe

Nu demult, parea ca unitatea europeana este de o forta istorica de neoprit, granitele economice si politice dintre tari dizolvandu-se. In 10 ani, lucrul acesta poate ramane doar o amintire. In „Decade Forecast” se vorbeste despre o Europa care se divide. Vom avea Europa Occidentala, Europa de Est, Scandinavia si Insulele Britanice, care vor fi in continuare vecini, insa nu vor mai fi atat de interconectati ca inainte. „Uniunea Europeana ar putea supravietui intr-o forma sau alta, insa economia, politica si relatiile militare vor fi guvernate de relatii bilaterale sau multilaterale pe termen scurt, fara sa se urmareasca legaturi mai rezistente. Unele tari vor pastra statutul de tara membra, insa intr-o Uniunea Europeana foarte diferita, care nu va mai defini Europa in sine”, se arata in raport.

Rusia nu va mai fi aceeasi

Nu va fi o revolta impotriva clasei politice de la Kremlin, dar capacitatea Moscovei de a sustine si de a controla Federatia va lasa in urma un gol. Sanctiunile, scaderea pretului petrolului, costurile militare tot mai mari si cresterea conflictelor interne vor slabi guvernul central al Rusiei. Asta nu inseamna ca Federatia se va sparge in mai multe tari, ci ca se poate ajunge ca tot mai multe regiuni sa devina autonome, potrivit raportului de Stratfor. „Ne asteptam ca autoritatea Moscovei sa slabeasca tot mai mult, ceea ce va duce la fragmentarea formala si informala a Rusiei. Este putin probabil ca Federatia Rusa sa supravietuiasca in forma sa actuala„, se arata in raport.

Infrastructura de armament nuclear a Rusiei este raspandita pe o zona geografica vasta. Daca dezintegrarea politica prezisa de Stratfor va avea loc, atunci armele nucleare vor fi expuse intr-o zona care nu mai este controlata de o putere centrala, ceea ce poate genera una dintre cele mai mari crize ale deceniului urmator, atrag atentia analistii. SUA vor trebui sa vina cu o solutia in privinta asta, chiar daca asta ar insemna expedierea de trupe terestre care sa asigure paza armelor. „Washington-ul este singura putere din lume care ar putea sa se ocupe de aceasta problema in momentul de fata, dar nu va fi in masura sa preia controlul asupra acestor zone si sa garanteze ca nicio arma nucleara nu va fi folosita. SUA vor fi nevoite sa inventeze o strategie militara, care este dificil de facut acum, sa accepte posibilitatea amenintarii nucleare sau sa stabilizeze zona astfel incat acest pericol sa se neutralizeze in timp„, se arata in raport.

Turcia si SUA vor deveni aliati apropiati, dar pentru un motiv neasteptat

Mai multe tari arabe sunt intr-un stadiu de colaps total, iar, potrivit raportului, criza din zona nu se va rezolva nici in viitorul apropiat. Cel mai mare beneficiar in urma crizei arabe este Turcia, care va avea reticente sa intervina activ in conflictele de la granitele sale, insa nu prea va avea de ales, potrivit raportului. Practic, Turcia va deveni un partener indispensabil pentru SUA. Dar, pentru asta, va cere ceva in schimb: protectia fata de Rusia, care a demonstrat o politica mondiala si militara agresiva in ultimii ani si care are baze militare intr-una din tarile vecine cu Turcia, Armenia. „Turcia va avea in continuare nevoie de SUA din motive politice si militare. SUA se va conforma, insa va fi un pret: sa participe la izolarea Rusiei. SUA nu se asteapta ca Turcia sa-si asume un rol militar activ si nici nu are o astfel de intentie pentru sine. Doreste, insa, un nivel de cooperare in ceea ce priveste gestionarea geopolitica a Marii Negre„, se arata in raport, conform sursei citate.