ANCA BOAGIU: Parlamentarii romani militeaza pentru o reconfigurare a Politicii de Vecinatate

Parlamentarii romani solicita si militeaza pentru o reconfigurare a Politicii de Vecinatate, cu precadere pe dimensiunea estica, “care trebuie considerata o prioritate de varf nu numai de catre Romania, ci de catre toate statele membre si Uniunea Europeana”, a declarat, miercuri, presedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Anca Boagiu.

Potrivit unui comunicat de presa remis presei, Boagiu a remarcat la o intrevedere organizata de comisiile reunite pentru afaceri europene si politica externa din Camera Deputatilor si Senat cu Simon Mordue, director pentru Strategia de Extindere si Turcia, Directia Generala Vecinatate si Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) din cadrul Comisiei Europene, ca obiectivele strategice ale Politicii Europene de Vecinatate (PEV) nu au fost atinse integral, ci trebuie reconfigurate dupa un ciclu de 12 ani de la momentul lansarii acestui program.

CIITESTE SI: PARLAMENTUL EUROPEAN isi REEVALUEAZA relatia cu premierul VICTOR PONTA

“In contextul multiplelor evolutii care au loc astazi in regiune, constatam in multe cazuri mai putina stabilitate la frontierele Uniunii Europene. Chiar daca pentru unii dintre vecini reforma si progres inseamna Acorduri de Asociere, acestea nu par a avea ca destinatie finala integrarea in Uniunea Europeana, fiind nevoie de un pas inainte pe calea aderarii. Climatul de securitate la granitele de sud si de est s-a schimbat pentru ca exista interese diferite, fiind necesara o reconfigurare intre flancul sudic si flancul estic”, a spus Boagiu.

Ea a aratat ca unitatea la nivelul UE este esentiala “mai mult ca oricand” si a reiterat sustinerea Romaniei pentru progresul european al Serbiei, “cu conditia mentinerii liniei unor reforme clare si a respectarii statului de drept”. Pe de alta parte, precizeaza sursa citata, in contextul revizuirii Politicii Europene de Vecinatate, Boagiu a opinat ca este necesara mentinerea Mecanismul de Cooperare si Verificare “pentru a putea supraveghea respectarea democratiei si a statului de drept”.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputatilor, Ana Birchall, pledat pentru “o abordare echilibrata”, atat pentru zona sudica, cat si pentru cea estica in privinta revizuirii Politicii de Vecinatate a UE.

“Avem nevoie de o abordare mai ambitioasa si mai pragmatica in ceea ce priveste Politica de Vecinatate. O implicare mai profunda in Vecinatatea Estica este importanta, avand in vedere impactul evolutiilor actuale asupra arhitecturii de securitate europeana”, a declarat Ana Birchall, in cadrul intrevederii cu Simon Mordue.

CITESTE SI: ANCA BOAGIU: Gestul lui ROBERT TURCESCU ar trebui URMAT si de candidatul la prezidentiale care este ofiter sub acoperire 

De asemenea, potrivit comunicatului citat, Birchall a exprimat sustinerea pe care Romania o manifesta cu privire la perspectiva europeana a Turciei, evidentiind “rolul important” pe care aceasta tara il joaca ca actor regional.

Totodata, deputatul a exprimat sustinere pentru conceptul centurilor de securitate lansat de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Referindu-se la summit-ul Parteneriatului Estic, Ana Birchall a aratat ca Uniunea Europeana trebuie sa se raporteze in primul rand la concluziile favorabile ale reuniunii de la Riga.

“Totusi, trebuie sa subliniem aspectele pozitive rezultate in urma reuniunii de la Riga. Cred ca reiterarea mesajului privind importanta acordata Parteneriatului Estic, precum si aprofundarea cooperarii cu cele sase state componente sunt ideile cheie pe care Uniunea Europeana trebuie sa le sustina in continuare, dar consider ca ar fi fost necesara o abordare mai curajoasa in privinta perspectivei europene pentru cele trei state care si-au exprimat optiunea in acest sens”, a sustinut Birchall.

Situatia Republicii Moldova a fost abordata de senatorul Titus Corlatean, membru al Comisiei pentru politica externa, care si-a exprimat sustinerea fata de procesul de atingere a obiectivelor europene si a implementarii agendei de asociere politica si integrare economica la Chisinau.

“La randul sau, Simon Mordue a sustinut necesitatea continuarii reformelor, precum si adoptarea unei viziuni actualizate cu privire la criteriile de extindere ale Uniunii Europene, adaugand ca ‘trebuie folosita experienta europeana a statelor deja membre UE, Romania fiind un exemplu pozitiv in regiune’. Reprezentantul Comisiei Europene a subliniat succesul Politicii de Vecinatate in privinta Republicii Moldova, a Georgiei si a Ucrainei, mentionand insa ca este nevoie de mai multa flexibilitate in viitoarele abordari la nivelul Politicii de Vecinatate”, se mai arata in comunicatul amintit.

Sursa foto: