ANCA DRAGU, despre insolventa TVR: Ar asigura o dezvoltare echitabila, ar proteja compania de procese generate de datorii

Ministrul Finantelor, ANCA DRAGU, a declarat marti la Parlament ca varianta insolventei TVR ar proteja compania de “tot felul de procese” generate de datoriile pe care le are si i-ar asigura o dezvoltare “echitabila, corecta”, informeaza Agerpres.

Intrebata de ce a insistat foarte mult in prezentarea trimisa Parlamentului pentru varianta insolventei TVR, DRAGU a spus ca in acest moment datoriile companiei o fac vulnerabila in fata unor eventuale procese, iar procesul de reorganizare i-ar asigura o dezvoltare corecta pe termen lung.

“Exista in acest moment un stoc de datorii pe care Televiziunea Romana il are si in felul acesta se pot declansa tot felul de procese impotriva Televiziunii Romane. Intr-o perioada de insolventa o companie poate trece printr-un proces de restructurare si de reorganizare care sa-i asigure pe termen lung o dezvoltare echitabila, corecta”, a spus ministrul.

Ministrul Finantelor Publice, ANCA DRAGU, a trimis o scrisoare Parlamentului in care expune solutiile tehnice pentru redresarea SRTV si a SRR, punand accent pe varianta insolventei si pe avantajele ei.

CITESTE SI: Plenul reunit pentru desemnarea presedintelui TVR va fi convocat luni, 11 aprilie

Potrivit documentului inaintat Legislativului, prima varianta ar fi reorganizarea SRTV si SRR ca doua institutii publice, finantate integral de la bugetul de stat, din venituri proprii sau combinat.

Aceasta varianta ar presupune, printre altele, adoptarea in regim de urgenta a unui proiect de lege care sa prevada reorganizarea SRR si SRTv si rectificarea Legii bugetului de stat pe anul 2016.

”Mentionam ca reorganizarea SRTv ca institutie publica presupune ca deficitul bugetului general consolidat s-ar majora la nivelul unui an cu circa 100 de milioane de lei, iar in 2016 impactul asupra deficitului bugetar ar fi de 410 milioane lei – datorii comerciale si cheltuieli de functionare”, se arata in scrisoare.

O alta varianta ar fi reorganizarea ca societati comerciale, dar, in cazul in care nu sunt achitate datoriile restante sau societatile inregistreaza alte datorii restante, procedura de insolventa ar putea fi ceruta de orice persoana interesata.

CITESTE SI: HAOS LA TVR! Consiliul de Administratie al televiziunii publice este NEHOTARAT

Reorganizarea ca regii autonome de interes national reprezinta o alta posibila solutie.

Intrarea SRTv in insolventa este solutia cu cele mai multe avantaje, in opinia semnatarului, ceea ce ar presupune ”adoptarea in regim de urgenta a unui proiect de lege prin care sa se completeze Legea 41/1994, in sensul ca SRTv si SRR li se pot aplica numai acele dispozitii din legea 85/2014 pentru procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa care vizeaza redresarea activitatii si de excludere totala a procedurii falimentului””.

Printre avantajele intrarii SRTv in insolventa ANCA DRAGU a mentionat posibilitatea redresarii companiei prinhtr-un plan de reorganizare, imposibilitatea furnizorilor de servicii – electricitate, gaze natural, apa, servicii telefonice – de a schimba, refuza sau de a intrerupe serviciiile. De asemenea, TVR ar putea sa participle la licitatii si nu ar mai plati dobanzi, majorari sau penalizari pentru datoriile deja existente la data deschiderii procedurii.

 Sursa foto: evz