Ancheta Apuseni. Procurorul Nitu: Nu mai personalizati ancheta, nu este nimeni vizat in mod personal

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat, joi dimineata, intrebat daca in ancheta privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni este vizat si seful STS, ca procurorii Parchetului ICCJ vor verifica toate aspectele acestui caz si a tinut sa sublinieze ca “nu este nimeni vizat in mod personal”, sfatuindu-i pe jurnalisti sa nu mai personalizeze ancheta.

“Procurorii isi vor face planul de ancheta si vor verifica acele aspecte care acum au fost apreciate de colegii de la Alba Iulia ca avand o legatura cu o eventuala responsabilitate si a altor persoane”, a spus Tiberiu Nitu.

Declaratia a fost facuta la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Reamintim ca dosarul in cazul accidentului aviatic din Apuseni, este instrumentat de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), in urma declinarii competentei de catre Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia.

Intrebat ce persoane sunt vizate in ancheta si daca printre acestea este si seful STS, Nitu a tinut sa atraga atentia ca “nu este vizat nimeni in mod personal, nu mai personalizati anchetele noastre”.

Citeste si: Guvernul a dat unda verde la proiectul de lege prin care STS trece la MAI

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, declara marti ca in cazul accidentului aviatic din Apuseni exista “suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza, persoane care au calitatea de ministru”.

Augustin Lazar a mai spus ca in ancheta “exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari”, fapt care ar atrage competenta procurorului militar.

“Exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari si care ar atrage competenta procurorului militar. De asemenea, exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza din institutiile centrale ale statului. Acele celule de criza au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru si in final se va da o solutie cu referire la toate aceste persoane”, a declarat Lazar.

El a spus ca astfel s-a pus problema daca este atrasa competenta Parchetului Curtii Militare de Apel sau competenta Sectiei militare a Parchetului ICCJ. “In final va trebui sa se dea o solutie, sa se cenzureze conduitele persoanelor care au avut atributii in acest domeniu si sa se clarifice daca ele au fost conforme cu procedurile care au fost ridicate si depuse la dosar sau au actionat cu intarziere si atunci ar exista o anumita culpabilitate pentru anumite persoane”, a spus Lazar.

El a mentionat ca sunt cateva categorii de persoane care au fost audiate si care reprezinta personalul ISU, Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, padurarii care au participat la cautari si victimele.

Citeste si: Deputatul Radu Zlati considera ca STS ar trebui desfiintat, deoarece este un serviciu secret complet ineficient

“In continuare urmeaza o alta faza a anchetei, in care vor fi audiate persoanele care au avut atributii de serviciu pentru a pregati avionul de zbor, ROMATSA, apoi persoanele care au coordonat in cadrul celulelor din institutiile centrale”, a mai spus Lazar.

Cercetarile in dosarul accidentului din Apuseni sunt continuate de procurorii militari din Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), dupa ce Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia si-a declinat competenta, marti, din cauza ca trebuie audiate persoane din institutii centrale ale statului cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta.

Potrivit PICCJ, in urma probelor stranse de anchetatori a rezultat ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului, cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila. Avand in vedere calitatea acestor persoane, competenta ii revine Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia parchetelor militare.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au incheiat o prima etapa a cercetarilor in cauza privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Pana acum, sustin reprezentantii PICCJ, a fost facuta cercetarea locului producerii accidentului si au fost ridicate mijloace materiale de proba. De asemenea, au fost audiate persoanele vatamate in accident, persoanele care au participat, in diferite calitati, la operatiunile de salvare, dar si medici de urgenta.

Pana in acest moment, procurorii au dispus si efectuarea unor rapoarte medico-legale, fiind solicitate si depuse documentele relevante de la institutiile in cauza.

“Mijloacele materiale de proba ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS si statia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmand a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate”, potrivit PICCJ.

In urma accidentului aviatic produs in 20 ianuarie in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba, si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion. in accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sfanta Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, dupa sedinta CSAT, ca in ultima perioada “s-a instalat public, prin persistenta unor minciuni”, ca STS trebuia sa faca localizarea exacta a locului accidentului, spunand ca acest lucru e o minciuna si ca STS nu are nici echipament si nici dreptul legal.

Basescu a mai spus ca daca cineva poate dovedi ca STS are capabilitati mai mari decat cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic din Apuseni, atunci nu va sta pe ganduri in ceea ce priveste cererea de demitere a directorului Serviciului.

Solicitarea de demitere a directorului STS a fost formulata de premierul Victor Ponta si discutata in sedinta CSAT.

Medicul Sorin Ianceu, ranit in accidentul din Muntii Apuseni si externat, luni, de la Spitalul Judetean de Urgenta Cluj, a declarat, la Digi 24, ca dupa accident a sunat la 112 si a dat coordonatele de pe Google Maps, indicand inclusiv zona unde se afla, si anume intre localitatile Horea si Belis.

Doctorul Sorin Ianceu a precizat ca telefoanele sale au fost distruse in momentul impactului, insa a vorbit cu cei de la 112 de pe telefonul colegului Radu Zamfir comunicand la numarul unic de urgenta pozitia avionului.

Intr-un comunicat remis luni, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a precizat ca “dr. Sorin Ianceu nu a sunat la 112”. Pe de alta parte parte, STS a mai precizat ca medicul Radu Zamfir nu a trimis, prin 112, coordonatele geografice ale locului unde a cazut avionul, ci “a descris doar ce vedea in jurul sau si pe un ecran de telefon mobil”, indicand drept “coordonate” ora afisata pe acesta.

“Serviciul de Telecomunicatii Speciale protesteaza ferm fata de afirmatiile potrivit carora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin Sistemul 112. Dansul a descris doar ce vedea in jurul sau si pe un ecran de telefon mobil, incepand cu ora 19:30, doctorul Zamfir indicand ca si coordonate ora afisata pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1, iar peste patru minute 19,37,20/1, care, evident, nu sunt cooordonate geografice”, se arata intr-un comunicat remis, luni, de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

Potrivit sursei citate, la solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonata care incepe cu 46, Zamfir “a refuzat sa mai dea alte informatii, spunand ca a transmis informatiile si ca nu mai da nimic”.