ANCHETA CJ CLUJ: Mariana Ratiu, sefa Directiei Investitii la CJ Cluj, audiata la DNA

Directorul Directiei de Dezvoltare si Investitii din CJ Cluj, Mariana Ratiu, a fost audiata, miercuri, la DNA Cluj. Aceasta a declarat, la iesire, ca a fost intrebata despre o investitie finantata de Aeroportul “Avram Iancu”, in valoare de 15 milioane de lei, si ca a pus la dispozitia anchetatorilor documente.

Directorul Directiei de Dezvoltare si Investitii din cadrul Consiliului Judetean Cluj, Mariana Ratiu, a fost audiata la DNA timp de aproximativ o ora si jumatate, dupa care procurorii anticoruptie au insotit-o la sediul CJ pentru a le pune la dispozitie mai multe documente, transmite corespondentul Mediafax.

Mariana Ratiu le-a declarat jurnalistilor, la intrarea in sediul CJ Cluj, ca a fost intrebata de anchetatori despre o investitie finantata de Aeroportul “Avram Iancu”, in valoare de 15 milioane de lei.

Afla aici mai multe detalii despre perchezitiile derulate la CJ Cluj

“Am fost solicitati pentru ridicarea de inscrisuri care avizau niste obiective de investitii de la aeroport, o platforma de imbarcare/debarcare in cadrul Apron 4 si parkingul construit de firma UTI la aeroport. Am fost la audieri in aceasta dimineata la DNA. Au fost ridicate doar documente. De dimineata a fost sigiliat biroul meu si al domnului arhitect sef al judetului, Claudiu Salanta. Procurorii m-au intrebat ce stiu despre Apron 4. Din pacate, este o investitie finantata de aeroport. Noi am aprobat in decembrie un studiu de fezabilitate in cadrul comisiei tehnico-economice pentru Apron 4, care avea o valoare de peste 4,9 milioane de lei, iar investitia care a fost facuta la aeroport a fost, din cate am inteles, contractul a fost incheiat la o valoare de 15 milioane de lei”, a spus Ratiu.

La randul sau, arhitectul sef al judetului Cluj, Claudiu Salanta, a spus ca anchetatorii DNA au ridicat documente, dar ca el nu a fost audiat.

“In ancheta s-au ridicat documente de autorizare de la Apron 4, de la pista, am o implicare ca stau in biroul de unde s-au ridicat documentele. Nu am fost chemat nicaieri la audieri. Erau autorizatii din 2011, din 2013, erau la mine in birou. Sunt in Consiliul Judetean Cluj de sase luni. Doar au ridicat documente”, a spus Salanta, care a mentionat ca s-a intalnit in cursul diminetii cu presedintele CJ Cluj, dar nu a vorbit cu acesta.

Directorul Aeroportului International “Avram Iancu”, David Ciceo, nu a putut fi contactat pana la ora transmiterii acestei stiri.

Miercuri dupa-amiaza, la sediul DNA Cluj a fost dus pentru audieri si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, dupa ce in cursul zilei la institutie si la locuinta lui Uioreanu au avut loc perchezitii ale procurorilor anticoruptie.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca procurorii Serviciul Teritorial Cluj fac cercetari intr-o cauza penala care vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, in perioada 2013-2014, de catre persoane cu functie de conducere de la nivelul autoritatilor locale.

Potrivit DNA, in aceasta cauza au fost facute, miercuri, perchezitii la 11 adrese din Cluj-Napoca, la domiciliile unor persoane, la sediile unor societati comerciale si la institutii publice, intre care sediul Consiliului Judetean Cluj, Aeroportul Cluj, Facultatea de Constructii, locuinta sefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, a sefei Directiei de Dezvoltare si Investitii de la Consiliul Judetean Cluj, Mariana Ratiu, si a consilierului judetean Ioan Petran, presedinte al PNL Cluj-Napoca si conferentiar la Facultatea de Constructii a Universitatii Tehnice din Cluj.

In dosarul in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie (dare si luare de mita), care ar fi fost comise in perioada 2013-2014, de catre persoane din conducerea Consiliului Judetean Cluj, sunt vizati Horea Uioreanu, fosta sa sotie Elena Uioreanu, deputat, sefa Directiei de Dezvoltare si Investitii de la Consiliul Judetean Cluj, Mariana Ratiu, omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Constructii SA, firma care care a construit noua pista a Aeroportului din Cluj, si consilierul judetean Ioan Petran.

CJ Cluj a aprobat, in 27 mai 2013, un proiect de hotarare privind un studiu de fezabilitate din proiectul de construire a pistei de decolare-aterizare de 3.500 de metri, etapa I, la Aeroportul International “Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Proiectul continea mai multe lucrari, printre care “construirea unei platforme Apron 4 – pentru o pozitie de stationare a aeronavelor de referinta categoria C”.

Lucrarile la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au inceput in septembrie 2011, in prima etapa pista avand 2.100 de metri, costurile proiectului fiind estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrarile la prima etapa, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost intarziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi solutii din partea constructorilor. De asemenea, finantarea unor lucrari de regularizare si deviere a paraului Muratori din zona a fost intarziata, sumele fiind deblocate abia in luna martie 2013 de la Administratia Nationala Apele Romane.

Lucrarile au fost realizate de o asociere intre firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL si SC Geo Arc SRL. In octombrie anul trecut, vicepremierul Liviu Dragnea declara ca autoritatile centrale cauta solutii de finantare europeana pentru prelungirea pistei pana la 3.500 de metri, dupa ce prima etapa – de 2.100 de metri – a fost finalizata.

Consiliul Judetean Cluj a cheltuit pana in prezent peste 22 de milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare noii piste de 2.100 de metri.