ANCHETA IN PENITENCIARE dupa cazul MONICA IACOB RIDZI

AVOCATUL POPORULUI s-a sesizat din oficiu si a declansat o ancheta la Penitenciarul Gherla si la Spitalul Penitenciar Jilava dupa ce transferul MONICAI IACOB RIDZI intre cele doua unitati a durat mai mult de 24 de ore.

“Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si a declansat o ancheta la Sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla si la Spitalul Penitenciar Jilava cu privire la posibila incalcare a art. 34 din Constitutia Romaniei referitoare la dreptul la ocrotirea sanatatii, a dispozitiilor din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a dispozitiilor din Ordinul Ministrului Justitiei nr. 433/2010, in cazul detinutei Monica Iacob Ridzi. In cadrul cercetarilor vor fi verificate motivele si conditiile de transfer la Spitalul Penitenciar Jilava, conditiile de detentie la Sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla si la Spitalul Penitenciar Jilava si va avea loc o discutie cu persoana privata de libertate”, se arata intr-un comunicat al AVOCATULUI POPORULUI.

Citeste si: MONICA IACOB RIDZI a transmis un APEL DISPERAT catre ministrul JUSTITIEI

Ancheta a fost initiata ca urmare a aparitiilor din presa referitoare la conditiile de detentie ale detinutei in Penitenciarul Gherla si a celor in care a fost transportata detinuta de la Penitenciarul Gherla la Penitenciarul Bucuresti Jilava.

Intr-un articol publicat marti s-a relatat despre conditiile de transport ale detinutei, ce ar fi fost improprii, incompatibile cu afectiunile de care sufera MONICA IACOB RIDZI. Potrivit relatarilor din presa, in ciuda faptului ca ar fi fost solicitata acordarea unei ambulante in vederea transportului, persoana privata de libertate ar fi fost transportata cu duba politiei pe o distanta considerabila, in conditiile in care “imunitatea ei este foarte scazuta si orice bacterie poate fi fatala”.

Citeste si: MONICA IACOB RIDZI a ajuns la PENITENCIARUL JILAVA

De asemenea, intr-un alt articol sunt redate relatarile persoanei private de libertate cu privire la conditiile de detentie, in sensul ca “in camera de detentie este rece, singura modalitate de obtinere a unui confort termic sunt sticlele cu apa incalzita la filtrul de cafea, iar apa calda este de 3 ori pe saptamana, mai putin de 10 minute”, se mai spune in comunicat.