Ancheta la caminul din Aldeni, judetul Buzau, mai multe persoane ar fi fost abuzate sexual, batute si sedate

Parchetul Tribunalului Buzau a inceput o ancheta la Caminul din localitatea buzoiana Aldeni, unde sunt internati circa 90 de varstnici si adulti cu dizabilitati, in urma unor reclamatii privind faptul ca unii dintre ei ar fi batuti, legati de paturi, abuzati sexual, sedati sau obligati sa munceasca.

Ancheta la Caminul de varstnici si adulti cu dizabilitati din localitatea buzoiana Aldeni a fost declansata in urma unor plangeri formulate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) si depuse la Parchetul Buzau si la Parchetul instantei supreme, potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de Parchetul Tribunalului Buzau.

Centrul de Resurse Juridice a intocmit un raport privind situatia de la caminul din Aldeni, in urma a doua vizite facute acolo – una in noiembrie 2013, iar cealalta in februarie 2014.

Uite ce apeluri s-au inregistrat la Telefonul Pacientului

In raport se arata ca unele dintre persoanele cazate acolo – adulti cu diferite grade de handicap sau persoane cu probleme sociale – ar fi batute, sedate sau obligate sa munceasca si ar trai in conditii inumane.

“In 12 martie, la Parchetul Tribunalului Buzau s-a format un dosar penal, aflat in prezent in ancheta la procuror, pentru mai multe infractiuni contra vietii si integritatii corporale. Ancheta a fost declansata ca urmare aspectelor semnalate de Fundatia Centrul de Resurse Juridice Bucuresti. in cauza se fac acte procedurale care la acest moment nu pot fi aduse la cunostinta opiniei publice pentru a nu fi periclitata desfasurarea anchetei”, se mentioneaza in comunicatul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau.

Potrivit reprezentantilor centrului, in timpul vizitelor oamenii s-au plans ca sunt batuti, abuzati sexual sau fortati sa munceasca.

Raportul arata ca unii dintre cei 93 de beneficiari ai centrului erau tinuti legati cu sfoara de paturi, iar altii erau sedati. De altfel, personalul centrului ar fi recunoscut in discutiile cu reprezentantii Centrului pentru Resurse Juridice ca se practica sedarea batranilor asistati.

Delegatia care s-a aflat la Aldeni in luna noiembrie a descoperit inclusiv pacienti aflati in stare de inconstienta in urma sedarii. “intr-o camera cu trei paturi erau cinci tineri contentionati chimic, aflati in stare de inconstienta totala (…) Solicitand explicatii (…), ni s-a raspuns ca este o normalitate ca atunci cand sunt agitati sa li se administreze astfel de medicatie pentru a-i linisti”, arata reprezentantii CRJ.

Raportul mai precizeaza ca, in timpul interviurilor, o tanara a spus ca a fost abuzata sexual de alti beneficiari din centru si ca s-a plans de acest lucru, dar ca nimeni nu a luat nicio masura.

“O tanara mi-a explicat cum este batuta de asistente si legata, la solicitarea personalului, de alti beneficiari – barbati. Recent fusese lovita peste fata cu papucii. inca se puteau vedea echimoze. Mai mult, mi-a explicat cum este abuzata sexual de alti beneficiari si, desi a mentionat asta personalului, nu au fost luate masuri. (…) Am intrat, pentru interviuri, intr-o camera cu patru tineri unde se gasea o persoana de 58 de ani care statea ghemuita intr-un colt al patului. Parea un copil terorizat care, la inceput, nu a vrut sa vorbeasca. Dupa ce m-a ascultat discutand cu multi beneficiari, a cerut sa-i scot pe ceilalti afara din camera deoarece vrea sa imi vorbeasca personal. Mi-a spus: «ma bat de ma omoara», desi am avut senzatia ca ar vrea sa imi spuna mai multe aspecte neplacute, dar se pare ca nu a avut suficienta incredere in mine. Am intrebat cine il bate – ceilalti beneficiari sau personalul? Raspunsul a fost: «si, si» (…)”, se mai arata in raport.

Un alt tanar le-a marturisit celor din echipa de monitorizare ca ii este frica sa vorbeasca de teama batailor pe care le va primi ulterior si de la personalul azilului, dar si de la colegi.

Rezidentii au mai povestit ca intre unii dintre asistati exista relatii de cuplu care se consuma pe terenul din spatele cladirilor azilului.

“in situatii in care sunt deja constituite cupluri recunoscute in comunitate si de personalul centrului, acestea nu au o camera separata in care se pot vedea, dreptul la viata privata este incalcat. Managerul centrului ne-a comunicat ca nu este necesara o astfel de camera, deoarece credinta sa religioasa il impiedica sa ia o astfel de masura si ca oricum ei merg prin spatele cladirilor, unde au contacte sexuale”, se mai arata in raport.

Un raport cuprinzand concluziile vizitelor facute in 30 de centre rezidentiale din Romania, in care sunt institutionalizati copii si tineri cu dizabilitati mintale, a fost prezentat miercuri, in cadrul unei dezbateri CRJ la care a fost prezent si comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks.

Caminul de varstnici si adulti cu dizabilitati din localitatea Aldeni functioneaza de circa 20 de ani si este detinut de Vasile Alexandru. El spune ca unitatea functioneaza cu bani proveniti din contractele incheiate cu primarii de sector din Bucuresti, de unde sunt adusi cei care beneficiaza de serviciile caminului.

Vasile Alexandru sustine ca in caminul de la Aldeni sunt internati 86 de varstnici si adulti cu dizabilitati, iar numarul salariatilor este de 37.

Sursa foto: vranceaatlastv.ro