Ancheta privind decesul lui Ionut, baiatul ucis de caini, a fost finalizata. Dosarul va fi trimis vineri instantei. UPDATE

Parchetul instantei supreme a finalizat ancheta in cazul lui Ionut Anghel, care a murit dupa ce a fost muscat de caini, iar dosarul va fi trimis instantei cel mai probabil vineri, a anuntat Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei.

UPDATE 11.16: Procurorii Parchetului instantei supreme au trimis in judecata, vineri, in dosarul “Ionut”, Administratia Domeniului Public Sector 2, SC Tei Rezidential si pe Constantin Ciorascu, pentru ucidere din culpa.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica au finalizat cercetarile in cauza cunoscuta generic sub denumirea “copil ucis de maidanezi” si au dispus trimiterea in judecata a Administratiei Domeniului Public Sector 2 Bucuresti si SC Tei Rezidential SRL Bucuresti, pentru ucidere din culpa, fapta prevazuta si pedepsita de articolul 178 alineatul 2 din Codul penal din 1969, cu aplicarea articolului 5 alineatul 1 din noul Cod penal, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aceeasi cauza a fost trimis in judecata si Constantin Ciorascu, pentru ucidere din culpa, fapta prevazuta si pedepsita de articolul 192 alineatul 2 din Codul penal.

“Diferenta existenta in ceea ce priveste incadrarea juridica a infractiunii de ucidere din culpa retinuta in sarcina persoanelor juridice, fata de cea retinuta in sarcina persoanei fizice, are la baza succesiunea de legi penale care a intervenit din momentul savârsirii faptei si pâna in prezent. Astfel, daca in cazul raspunderii persoanei fizice limitele initiale de pedeapsa au fost pastrate si de noul Cod penal – inchisoare de la 2 la 7 ani -, in materia raspunderii penale a persoanei juridice a intervenit o crestere a limitelor de amenda, in virtutea dispozitiilor din noul Cod penal”, au precizat procurorii.

In cazul lui Constantin Ciorascu a fost retinuta infractiunea din Codul penal in vigoare, iar in ceea ce priveste raspunderea persoanelor juridice s-a aplicat exceptia care decurge din principiul aplicarii legii penale mai favorabile.

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca Administratia Domeniului Public Sector 2 Bucuresti nu a luat masuri corespunzatoare de imprejmuire sau delimitare a zonei amenajate a Parcului Tei de terenul viran aflat in imediata vecinatate, fapt care a permis trecerea lui Ionut Anghel si a fratelui acestuia “intr-o zona salbatica si a creat conditiile pentru intrarea acestora pe un teren privat neingradit, pazit de sapte câini, al caror atac a condus la decesul minorului A.I.C”.

In cazul societatii Tei Rezidential SRL Bucuresti si al administratorul firmei, Constantin Ciorascu, s-a retinut faptul ca “nu au asigurat cadrul organizatoric apt sa preintâmpine atacul canin asupra minorului A.I.C., prin mentinerea integritatii imprejmuirii, pentru tinerea câinilor societatii exclusiv in interiorul perimetrului ingradit al firmei, si prin indeplinirea obligatiilor ce decurg din legislatia referitoare la detinerea de câini, inclusiv a celor periculosi sau agresivi, imprejurari care au dus la moartea minorului A.I.C”.

Dosarul a fost trimis Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.

“Ancheta a fost finalizata si am date ca, in cursul zilei de astazi, va fi trimis in judecata”, a spus Nitu, citat de Mediafax.

Ionut Anghel, in varsta de patru ani, a murit in 2 septembrie 2013, dupa ce a fost atacat de caini, pe un teren din apropierea Parcului Tei. Decesul a fost cauzat de hemoragia externa, pe corpul copilului fiind gasite sute de plagi.

Dosarul privind decesul lui Ionut Anghel a fost deschis in 3 septembrie 2013, de Parchetul Tribunalului Bucuresti, iar o zi mai tarziu ancheta a fost preluata de procurorii Parchetului instantei supreme, care au facut cercetari pentru ucidere din culpa.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta, in 27 septembrie 2013, ca reprezentantii legali ai Administratiei Domeniului Public al Sectorului 2, ai SC Tei Rezidential SRL Bucuresti, precum si Constantin Ciorascu, proprietarul terenului unde Ionut Anghel a fost omorat de caini, au fost citati pentru a li de aduce la cunostinta invinuirile si pentru a fi audiati in calitate de invinuiti.

Anchetatorii i-au audiat in acest dosar, printre altii, pe parintii si pe bunica lui Ionut Anghel, pe Razvan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, Carmen Secareanu, presedinta Asociatiei Caleidoscop, Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociatiei Caleidoscop, Marcela Pisla, presedinta Asociatiei “Cutu, cutu”, Constantin Ciorascu, proprietarul terenului unde Ionut Anghel a fost omorat de caini, si Octavian Sandu, barbatul care l-a adus pe fratele lui Ionut Anghel la bunica acestuia, in Parcul Tei.

Sase caini au fost ridicati, in 2 septembrie 2013, de pe proprietatea firmei de pe strada Tuzla, din apropierea Parcului Tei, unde a fost ucis de caini Ionut Anghel. Unul dintre acestia, care avea urme de sange pe bot, fusese sterilizat de ASPA si adoptat de Fundatia Caleidoscop in 2008.

Politistii au amendat, in septembrie, firma SC Tei Rezidential SRL, care are in administrare terenul unde a fost ucis de caini Ionut Anghel. Reprezentantii firmei au primit o amenda de 2.000 de lei pentru ca nu aveau un plan de paza a proprietatii. De asemenea, paznicul proprietatii a fost amendat de politisti cu 300 de lei pentru ca nu avea atestat, acesta nefiind calificat pentru a presta servicii de paza.