Ancheta privind inchisorile CIA din Romania! Parlamentul European vrea sa afle daca regulile UE au fost incalcate

Parlamentul European (PE) a adoptat, joi, o rezolutie prin care cere autoritatilor romane sa declansezeo ancheta privind inchisorile CIA din Romania. PE vrea sa afle daca regulile Uniunii Europene (UE) au fost incalcate de unele tari prin colaborarea cu CIA si cere o acheta “independenta, impartiala, detaliata si eficienta” privind implicarea in programul inchisorilor CIA, scrie ziare.com.

“Climatul de nesanctionare din jurul complicitatii statelor membre UE cu programele secrete de transfer si detentie ale CIA a permis continuarea violarii drepturilor fundamentale, asa cum rezulta din programele de supraveghere in masa dezvoltate de SUA si de unele state membre”, se arata in rezolutia votata in PE. 

Totodata, europarlamentarii se declara “foarte dezamagiti” de refuzul Comisiei Europene de a raspunde substantial la recomandarile facute de Parlament in rezolutia sa din septembrie 2012, adoptata ca urmare a lucrarilor Comisiei temporare privind acuzatiile de utilizare a statelor europene pentru transportul si detentia ilegale de prizonieri. Aceste recomandari sunt reintegrare in rezolutia adoptata joi. Printre altele, membrii PE cer din nou Comisiei sa investigheze daca regulile UE au fost incalcate de unele tari prin colaborarea cu CIA.

Parlamentul reitereaza si recomandarile sale catre Consiliu, cerandu-i sa faca o declaratie de recunoastere a implicarii statelor membre in programul CIA. Rezolutia are ca adresa 13 state membre: Lituania, Romania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franta, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia si Slovacia.

Astfel, PE “indeamna autoritatile romane sa deschida rapid o ancheta independenta, impartiala, cuprinzatoare si eficienta, sa gaseasca toate documentele lipsa din anchetele parlamentare si sa coopereze pe deplin cu CEDO in cazul Al Nashiri”.

Parlamentarii europeni indeamna “autoritatile romane sa gaseasca toate documentele lipsa din anchetele parlamentare si sa deschida rapid o ancheta independenta, impartiala, detaliata si eficienta”.  Totodata, acestia isi exprima regretul pentru “intransigenta si tacerea autoritatilor romane in legatura cu acest subiect, care sunt incompatibile cu obligatiile care le revin”.

Eurodeputatii solicita viitorului Legislativ (2014 – 2019) sa continue indeplinirea si implementarea mandatului acordat de Comisia temporara si sa se asigure ca recomandarile sale sunt implementate, sa examineze noi elemente care ar putea aparea si sa foloseasca dreptul sau la ancheta. Rezolutia are caracter non-legislativ.

Recent, un raport intitulat “Globalizing Torture” dat publicitatii de Open Society Justice Initiative arata ca Romania a gazduit o inchisoare secreta a CIA, unde ar fi fost detinuti sase suspecti de terorism. Potrivit documentului, Romania a permis folosirea spatiului sau aerian pentru operatiuni secrete ale CIA.

Potrivit RFI, raportul arata cu degetul 54 de tari care au facilitat programul CIA de detentie, extradare extraordinara si interogare, dupa atentatele din 11 septembrie. Open Society Justice Initiative a depus un dosar impotriva Romaniei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. 

Autoarea raportului “Globalizing Torture” al Open Society, Amrit Singh, spune ca a gasit dovezi ca 25 de state din Europa, 14 din Asia si 13 din Africa au acordat asistenta CIA, in afara de Canada si Australia. intre acestea se numara Thailanda, Romania si Lituania, unde au fost infiintate inchisori, dar si Danemarca, ce a facilitat operatiunile aeriene ale CIA si Gambia, care a arestat si a predat detinuti agentiei.

Autoritatile romane au negat in repetate randuri gazduirea unei inchisori CIA. Senatul roman a desfasurat o ancheta acum cativa ani, sustinand ca nu au existat centre de detentie CIA in Romania si nici zboruri de transfer de detinuti. Comisia a fost condusa de fostul senator PNL, Norica Nicolai.

Foto: RFI