ANDRE JACQUES GARNERIN: GOOGLE DOODLE pentru 216 ani de la primul salt cu parasuta

GOOGLE DOODLE  pentru  aniversarea a 216 ani de la primul salt cu parasuta. Acest eveniment i se datoreaza francezului ANDRE-JACQUES GARNERIN.

ANDRE JACQUES GARNERIN, omul care a realizat PRIMUL SALT CU PARASUTA, a fost student al profesorului Jacques Charles si a fost implicat in zborul primelor baloane cu aer cald.

ANDRE JACQUES GARNERIN a fost numit aeronaut oficial al Frantei. In data de 22 octombrie 1797, ANDRE-JACQUES GARNERIN a realizat cu succes primul salt cu o parasuta construita din matase, in Parc Monceau din Paris.

ANDRE JACQUES GARNERIN (1769-1823) a efectuat, alaturi de profesorul sau, Jacques Charles (1746-1832), inventatorul aerostatului cu hidrogen, numeroase zboruri cu balonul, devenind un adevarat impatimit al zborului. In timpul Revolutiei franceze din 1789, in calitatea sa de comisar al Conventiei, a fost numit in functia de sef al trupelor de artilerie ale armatei franceze de nord. Luat prizonier de catre austrieci, a profitat de cei trei ani petrecuti in puscarie, pentru a pune la punct planurile primei sale parasute. La inceputul anului 1797, ANDRE JACQUES GARNERIN a efectuat primele experiente, la Paris, cea finala constand in lansarea cu parasuta a cainelui sau, care a avut o aterizare fara probleme, ajungand cu bine pe pamant.

Dupa aceasta tentativa reusita, ANDRE-JACQUES GARNERIN s-a incumetat, la 22 octombrie 1797, sa incerce pe propria piele inventia, sarind de la 1.000 de metri si bagand in sperieti spectatorii din parcul Monceau, dar reusind sa aterizeze relativ bine cu “cearceaful sau zburator”, alegandu-se doar cu o  entorsa! in anul urmator, impreuna cu fratele sau, Jean Garnerin (1766-1849), a realizat o parasuta cu nacela, prevazuta cu un orificiu central in velura, dandu-i, astfel, o stabilitate asemanatoare cu cea realizata astazi, la parasutele moderne.

ANDRE-JACQUES GARNERIN si-a brevetat inventia in 1802, astazi acest document fiind pastrat la Muzeul Institutului National Francez al proprietatii Industriale. ANDRE JACQUES GARNERIN si-a continuat activitatea de aeronaut si parasutist pana la 18 august 1823 cand, la o aterizare gresita, s-a accidentat mortal. Sotia sa Jeanne Garnerin, nascuta Labrose, care l-a insotit in multe din calatoriile sale cu balonul, a fost prima femeie care, la 10 noiembrie 1798, a sarit cu parasuta dintr-un balon. Primul aeronaut care si-a salvat viata folosind o parasuta a fost polonezul Kuparenko, care a sarit din nacela unui balon avariat.

De asemenea, ANDRE-JACQUES GARNERIN este inventatorul parasutei fara rame.

GOOGLE celebreaza implinirea celor 216 ani de la primul salt cu parasuta printr-un GOOGLE DOODLE animat si interactiv. Cu ajutorul sagetilor de navigare “stanga” si “dreapta” puteti dirija parasuta pentru a ateriza in diferite zone.

Sursa foto: Google