Primarul Sectorului 1, ANDREI CHILIMAN, va fi CERCETAT sub CONTROL JUDICIAR. UPDATE

Primarul sectorului 1, ANDREI CHILIMAN, a fost adus vineri cu o duba a Politiei la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), unde se va judeca cererea procurorilor DNA de ARESTARE PREVENTIVA a acestuia, intr-un dosar in care este acuzat de constituire de grup infractional organizat si complicitate la TRAFIC de INFLUENTA in forma continuata.

UPDATE 01:08: Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis cercetarea primarului Sectorului 1, ANDREI CHILIMAN, sub control judiciar pentru 60 de zile. Procurorii DNA pot contesta decizia instantei.

UPDATE 21:12: ANDREI CHILIMAN a parasit sediul ICCJ dupa ce ordonanta de retinere pentru 24 de ore emisa ieri pe numele sau a expirat in jurul ore 21:00. Magistratii de la ICCJ au ramas in pronuntare.

CHILIMAN si-a reafirmat nevinovatia in fata magistratilor, dar a mentionat ca se va intoarce la instanta pt  a vedea care este decizia instantei.

“Mi-a expirat ma duc acasa. Ma intorc la decizie. Procesul a ramas in deliberale. Mi-am sustinut declaratiile. Ma consider complet nevinovat”, a spus CHILIMAN.

Chiar daca se va decide ca va fi cercetat in continuare in arest preventiv, aceasta decizie este una executorie, dar poate fi contestata.

Daca va fi cercetat in libertate, procurorii pot contesta hotararea.

ANDREI CHILIMAN a fost retinut joi de procurorii DNA din Ploiesti, alaturi de VLAD MOISESCU (fost trezorier al PNL), IOANA COSTESCU (consilier personal al primarului) si ION BRAD (consilier local), pentru care procurorii cer, de asemenea, arestarea preventiva.

Potrivit DNA, incepand cu anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infractional organizat, din care mai faceau parte ANDREI CHILIMAN, IOANA COSTESCU si ION BRAD, care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare unor firme.

CITESTE SI: SALBA DE PROPRIETATI A PRIMARULUI RETINUT ANDREI CHILIMAN

VLAD MOISESCU este cel care coordona grupul, solicita si incasa comisioanele si dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, IOANA COSTESCU si ION BRAD derulau activitati de determinare a platii comisioanelor si de incasare a acestora iar ANDREI CHILIMAN garanta favorizarea societatilor agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si, ulterior, pe parcursul derularii acestora.

Banii primiti de la reprezentantii societatilor comerciale au fost impartiti in urmatoarele procente: 30% ANDREI CHILIMAN; 15% VLAD MOISESCU; 15% IOANA COSTESCU; 15% ION BRAD, 10% PNL — filiala Sector 1.

DNA arata ca diferenta de 15% a fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

Gruparea ar fi obtinut astfel peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentata de TRAIAN HORPOS si ALEXANDRU HORPOS, suma ce reprezenta 10% din platile efectuate de catre Primaria sectorului 1 catre firma, in perioada 2007 — 2014, in baza contractelor incheiate cu institutia publica.

De asemenea, grupul a obtinut de la SC Romair Consulting SRL, reprezentata de Gheorghe Boeru, suma de 300.000 lei.

Acest dosar a fost constituit in urma investigatiilor derulate de DNA Ploiesti intr-un alt dosar, in care sunt cercetati IULIAN HERTANU, cumnatul premierului Victor Ponta, parlamentarii SEBASTIAN GHITA si Vlad Cosma, presedintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, directorul SC Grossman, Ilie Dragan, directorul Hidro Prahova, ADRIAN SEMCU, si directorul SC Romair Consulting SRL, GHEORGHE BOERU.

Pe 16 iunie, procurorii anticoruptie au dispus conexarea celor doua dosare, avandu-se in vedere legatura dintre faptele cercetate, care au acelasi obiect, respectiv cea referitoarea la fapte care au legatura cu executarea unor contracte derulate in cadrul proiectului ”Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova”, cu o valoare totala de peste 162,7 milioane euro, si cea referitoare la faptul ca, in perioada 2006—2015, persoane ce detin sau au detinut functii in partide politice si functionari publici cu atributii de conducere au pretins si primit sume de bani pentru atribuirea contractelor de utilitate publica pentru sectorul 1 al Capitalei.

Procurorii au descoperit ca o parte din banii incasati de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice (inclusiv din cei incasati de la SC Hidro Prahova SA) au fost tranzitati, la dispozitia lui Boeru, fara a avea la baza justificari economice reale, scosi in numerar si folositi in interesul personal al acestuia pentru plata unui comision, in schimbul sprijinului care i-a fost acordat in vederea obtinerii, de la Primaria Sectorului 1, a contractului avand ca obiect ”Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de constructii privind lucrarile de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din sectorul 1 al municipiului Bucuresti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrarilor prin diriginti de santier”.

CITESTE SI: DOSARUL CHILIMAN: MITA de peste 8 MILIOANE de EURO

Banii, in cuantum de 300.000 lei, au fost platiti in vara anului 2012, numerar, la sediul administratiei locale, prin intermediul reprezentantului unui agent economic care avea subcontractate o parte din lucrari de la SC Romair Consulting SRL, si al lui Bogdan Pitigoi, la acel moment director al Directiei Investitii din cadrul Primariei sectorului 1.

VLAD MOISESCU ar fi intrat in posesia banilor prin intermediul persoanelor sale de incredere, IOANA COSTESCU si ION BRAD.

Sursa foto: realitatea.net