Andrei Chiliman ar putea fi exclus astazi din PNL

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, ar putea fi exclus, luni, din PNL, in cadrul reuniunii Delegatiei Permanente, transmite Mediafax. Decizia ar putea fi luata dupa un an de conflict deschis cu liderul PNL, Crin Antonescu, si la mai putin de o saptamana de la excluderea din partid a 12 persoane, printre care si Vlad Moisescu, pentru faptul ca au “aderat la alte partide politice sau doctrine politice”. 

Delegatia Permanenta a PNL urmeaza sa decida, astazi, asupra propunerii de excludere din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, in cazul caruia Crin Antonescu a afirmat ca isi va asuma aceasta propunere, dupa ce Chiliman “a actionat constant impotriva partidului si a deciziilor acestuia”.

Saptamana trecuta au fost exclusi din PNL Sector 1 o serie de apropiati ai lui Chiliman, 12 persoane in frunte cu Vlad Moisescu, pentru care nu era necesara o decizie a Delegatiei Permanente a partidului. De asemenea, o decizie de excludere ar putea fi aplicata si in cazul deputatul PNL Diana Tusa.

Conflictul Antonescu – Chiliman a devenit public in momentul in care, pe 9 aprilie 2012, presedintele PNL a sustinut inlocuirea acestuia de la sefia PNL Bucuresti, pe fondul neintelegerilor asupra negocierilor privind desemnarea candidatilor la alegerile locale in Bucuresti din partea USL. La momentul respectiv, Chiliman a amenintat cu demisia din PNL, insa in cele din urma si-a prezentat “demisia de onoare” din Biroul Politic Central al PNL.

Antonescu a reactionat afirmand ca spera ca primarul Sectorului 1 sa nu-si dea demisia din partid, el fiind sustinut la alegerile locale pentru un nou mandat. Cu toate acestea, liderul PNL a salutat demisia lui Chiliman din conducerea PNL.

In luna octombrie a anului 2012, inaintea campaniei pentru parlamentare, liderul PNL Sector 1, Vlad Moisescu, a fost inlocuit. Momentul a aprins si mai tare spiritele in PNL. Chiliman declara atunci ca “decredibilizarea” lui Antonescu in ochii romanilor “nu poate fi compensata nici prin becalizarea PNL si nici prin satisfactiile platonice” pe care acesta le-ar obtine “rafuindu-se” cu “indezirabilii din partid”.

Mai tarziu, Chiliman se numara alaturi de Moisescu intre initiatorii Initiativei Romania Liberala, iar intre cei care au participat la lansarea proiectului s-au aflat Theodor Paleologu, Sever Voinescu, Aurelian Pavelescu, Mihai Razvan Ungureanu, Diana Tusa, Dan Cristian Popescu, Iulian Craciun, mai transmite Mediafax.

Crin Antonescu a catalogat Initiativa Romania Liberala “un soi de politica de tomberon”, in vreme ce Chiliman i-a transmis: “Nu mi-am imaginat atunci ca unicul scop in viata al presedintelui PNL va fi sa ajunga cu orice pret candidatul la prezidentiale al partidului lui Ion Iliescu. Nu mi-am imaginat ca vocea presedintelui PNL va consona peste 23 de ani cu Vocea Rusiei”.