Andrei Hrebenciuc si Gheorghe Sturdza au afectat buna functionare a statului, sustine Inalta Curte

Judecatorul de drepturi si libertati de la ICCJ arata, in motivarea deciziei de arestare a lui Andrei Hrebenciuc si a lui Gheorghe Paltin Sturdza, ca, prin faptele lor, cei doi afectau buna functionare a institutiilor statului, contribuind la disolutia autoritatii.

“Cei doi inculpati sunt acuzati de comiterea unor infractiuni de coruptie si a altor infractiuni grave iar privarea lor de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica. in plus, prin faptele lor inculpatii afectau buna functionare a institutiilor statului, contribuind la disolutia autoritatii si la generarea unei imagini negative din partea publicului”, mentioneaza, in motivarea deciziei, judecatorul de la inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Conform documentului citate, lasarea in libertate a lui Andrei Hrebenciuc si a lui Paltin Sturdza, avand in vedere modalitatea concreta in care rezulta ca s-au comis faptele, prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, intrucat s-ar genereaza un sentiment e insecuritate in randul societatii civile, “s-ar produce temerea ca justitia nu actioneaza suficient de ferm si ar putea incuraja alte persoane sa comita fapte asemanatoare”.

“imprejurarea ca inculpatii nu au antecedente penale, au studii superioare, sunt bine integrati social, nu este de natura sa micsoreze starea de pericol pentru ordinea publica.(…) Notiunea de pericol pentru ordinea publica nu trebuie inteleasa doar ca o primejdie concreta si imediata, constand in posibilitatea comiterii unor fapte penale grave, ci ea semnifica si o stare de neliniste, un sentiment de insecuritate in randul societatii civile, generata de rezonanta sociala negativa a faptului ca inculpatul asupra carora planeaza acuzatia comiterii unor infractiuni ce aduc atingere sanatatii societatii este cercetat in stare de libertate”, conform motivarii instantei.

Mondo News iti recomanda si: Andrei Hrebenciuc, ARESTAT pentru 30 de zile. Tatal face CONTESTATIE

Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost arestati preventiv, in 24 octombrie, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, potrivit deciziei inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a admis astfel cererea procurorilor DNA Brasov.

Decizia ICCJ a fost contestata de Andrei Hrebenciuc si Sturdza la Completul de cinci judecatori al aceleiasi instante, care va judeca miercuri contestatia.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, cumparare de influenta si instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii sustin ca, in 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favorarea sa. Cei doi magistrati au dispus punerea in posesia lui Sturdza a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure si a uneia de 50 de ha de teren agricol in Bacau, producand astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Imediat dupa decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, impreuna cu Ioan Adam, Daniel Constantin Calugar, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu si Viorel Hrebenciuc, a constituit si coordonat un grup pentru a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit.

Pentru a pune in aplicare decizia instantei, obtinuta fraudulos, Sturdza si Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Calugar, Varga si Bengescu bani sau alte foloase. in schimbul banilor, acestia ar fi promis ca vor determina functionarii de la Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, Directia Silvica Bacau, comisiile locale de fond funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau si ITRSV Suceava sa urgenteze indeplinirea actelor pentru punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de padure.

Citeste si: ANDREI HREBENCIUC SI-A SUNAT TATAL SI I-A CERUT SA-L AJUTE FINANCIAR PE PRINTUL PAUL – INTERCEPTARI HREBENCIUC JR. – DAN BENGESCU

Procurorii mai arata ca Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatal sau, pe Viorel Hrebenciuc, sa comita infractiunea de trafic de influenta.

Anchetatorii sustin ca Andrei Hrebenciuc, in baza unei intelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc si cu avocatii Victor Adrian Prodan si Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator, alaturi de Bengescu, pentru suprafata de 43.277 de hectare de teren forestier.

Pretul tranzactiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decat valoarea de piata, “intrucat contractul masca, in cuprinsul sau, si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau”, a aratat DNA.

Procurorii au stabilit ca SC Resedinta Varstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social in Cipru), persoana juridica cipriota al carei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu si Ioan Adam, cunosteau faptul ca s-a stabilit un pret mult mai mic decat cel real, deoarece diferenta de pret ce urma sa fie obtinuta din vanzarea padurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc si al lui Dan Bengescu in schimbul exercitarii de influente fata de functionarii cu atributii privind punerea in executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

In acest dosar, Dan Bengescu a fost deja arestat preventiv. Judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta sunt cercetati sub control judiciar.

Procurorii DNA Brasov au inceput urmarirea penala si fata de Carmen Elisabeta Dragoi si avocatii Nicolae Mergeani si Victor Adrian Prodan, toti fiind acuzati de spalare de bani.

Viorel Hrebenciuc si-a dat demisia din Parlament, iar marti el a fost retinut, urmand sa fie dus in fata instantei supreme cu propunere de arestare.

In cazul lui Ioan Adam, DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea lui. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, luni, ca membrii Comisiei juridice sa faca pana in 3 noiembrie raportul in privinta cererii de arestare preventiva a deputatului PSD, urmand ca plenul Camerei sa fie convocat de indata ce vine raportul

intr-un alt dosar, care are legatura cu cel al retrocedarilor, Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta. in acest al doilea dosar este urmarit penal si senatorul PSD Dan sova, pentru trafic de influenta.