Andrei Marga, racolat de Serviciile de Contrainformatii in timpul regimului comunist

Andrei Marga, fost ministru de Externe si al Educatiei, a fost racolat de serviciile de contrainformatii din timpul regimului comunist, dupa cum arata acte oficiale ale fostei Directii de Securitate a Statului, informeaza Evenimentul Zilei.

Profesorul Costel Sarbu de la Facultatea de Chimie din Cluj Napoca, a facut primul aceasta dezvaluire, dar informatiile sunt confirmate de un plan de masuri, datat 5 martie 1977, discutat de ofiterii Serviciului de Constraspionaj si adoptat de generalul maior de Securitate Constantin Ioana, seful Securitatii Cluj, scrie sursa citata.

Documentul apare intr-un dosarul deschis de Securitate pe numele scriitorului german Martin Verrel, care era banuit ca este spion al fostei RFG, si care a primit numele de cod “Werner”.

“In luna august a.c. a fost recrutat ca si informator legatura lui Werner, Marga Andrei, fost bursier Humbold, care urmeaza a primi sarcini pe langa obiectiv”, se arata in dosar.

Citeste si: Dosarele Securitatii: Arhiva CNSAS, cea mai mare din fostele tari comuniste din Europa de Est, dupa cea de la STASI 

Andrei Marga a primit numele de colaborare “Horea” si a fost cooptat in reteaua ofiterului Constantin Banciu. Marga primea sarcini si instructiuni, cum ar fi abordarea apropiatilor profesorului german, actiune pentru care a fost instruit special, noteaza Evenimentul Zilei.

“Sursa a fost instruita de a cultiva relatiile cu Werner si sub pretexte plauzibile sa caute a-l vizita la domiciliu, biblioteca etc. Sa stabileasca relatiile pe care le are in randul intelectualilor, sa participe la filmele pe care le va prezenta spre a stabili preocuparile sale in aceste imprejurariri”, se arata intr-un document semnat de Constantin Banciu.

In acest sens, Marga l-a abordat pe Helmut Britz, scriitor german, un apropiat al scriitoarei Herta Muller, si ea urmarita de Securitate. De asemenea, in 10 aprilie 1978, sursa Horea anunta Securitatea in legatura cu vizita unor jurnalisti vest germani de la televiziunea ZDF, iar in 1978 Andrei Marga a dat informatii in legatura cu cercetatorul american Ratner Mitchel si cu Dureid Mahasneh, un important cercetator din Iordania, apropiat al familiei regale.

Sursa foto: jurnalul.ro