Andrei Muraru, numarul 8 pe lista PNL pentru europarlamentare: Propunerea a venit de la presedintele Antonescu

Andrei Muraru, inlocuitorul lui Mircea Diaconu pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare, si-a stabilit deja obiectivele pentru situatia in care va ajunge in Parlamentul European. Fostul presedinte al IICCMER isi doreste, in primul rand, sa creeze proiecte care sa tina de memoria regimului comunist.

Muraru nu a stat mult pe ganduri dupa ce a primit propunerea de a intra pe listele PNL pentru europarlamentare. A acceptat rapid, mai ales ca propunerea venise din partea liderului liberal Crin Antonescu. Aflat pe pozitia 8 pe lista, fostul presedinte al IICCMER are deja planuri legate de PE.

“Evident ca, daca ar fi sa obtin un mandat pentru Parlamentul European, pe aceasta lista a PNL, unul din scopurile mele este tocmai de a impinge proiecte care tin de domeniul meu de activitate, de memoria regimului comunist, de politici educationale care sa vorbeasca despre totalitarism in secolul 20 si evident ca, din acest punct de vedere, am oarecare experienta, sunt si in conducerea platformei “Memorii si constiinte europene”, o organizatie infiintata in 2010, in boardul careia am fost ales, la sfarsitul lui 2012, deci din punctul asta de vedere cred ca ma voi axa pe astfel de proiecte”, a declarat Muraru pentru ziare.com.

Citeste si: Inlocuitorul surpriza al lui Mircea Diaconu pe lista PNL la europarlamentare – Surse

Un al doilea obiectiv vizat de Andrei Muraru este legat tot de perioada comunista: “Un obiectiv pe care trebuie sa il urmareasca Comisia Europeana si Parlamentul European este, asa cum au facut si Statele Unite ale Americii, construirea unui memorial al victimelor comunismului, in inima Europei – nu stiu daca Belgia sau Germania -, dar este nevoie o institutie care sa aiba resursele necesare si care sa fie un punct extrem de important nu doar pe harta turistica, dar si pe harta educationala a Europei.

Uniunea Europeana nu a asumat pana acum un asemenea proiect. Exista acel proiect al “House of Europe”, care va vorbi despre istoria Europei in general. Dar eu vorbesc despre un memorial al victimelor comunismului, care sa vorbeasca despre istoria acestui totalitarism in aceasta parte a Europei si care sa inglobeze de fapt istoria acestei jumatati de Europa”, a mai spus fostul presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.