Andrei Pleșu: Înclinaţia bruscă a lui Dragnea spre metafizică e ridicolă. Ţara e condusă de derbedei şi ţoape

Andrei Pleșu a realizat o analiză exrem de acidă a recentelor evoluții din politica internă. Scriitorul, fost ministru de externe, a fost tranșant în cadrul declarațiilor făcute pentru postul de radio RFI

Dacă o ţară e ocupată de derbedei şi ţoape, îi luăm de buni doar pentru că sunt la Putere? Iată ce se întreabă la RFI scriitorul Andrei Pleşu, în opinia căruia guvernarea PSD–ALDE a devenit “statul paralel cu strada”. Filozoful spune că înclinaţia bruscă a lui Liviu Dragnea spre metafizică e ridicolă, iar faptul că s-a enervat e o veste bună, pentru că “prea are un surâs placid şi şmecher pe faţă de câte ori i se pun întrebări”.

Andrei Pleşu declară că “asistăm la un dispreţ al guvernării faţă de o bună parte a populaţiei României, ceea ce e îngrijorător, asistăm şi la un dispreţ al guvernării faţă de partenerii ei europeni”.

Citește și: PSD VA PIERDE ALEGERILE. DRAGNEA VA SCĂPA?

De ce nu mai pare să aibă efect mişcarea de stradă? Scriitorul crede că “o demonstraţie de stradă ca să aibă un impact trebuie totuşi să aibă şi un argument al cantităţii. Una e să iasă în stradă câteva sute de mii de oameni, una e să iasă în stradă câteva mii. Asta-i o primă observaţie. Dar chiar şi dacă ies mulţi, eu constat că guvernarea nu pare să fie sensibilă la asemenea fenomene. De altfel, demonstraţiile, protestele, tot ce înseamnă manifestarea spiritului civic, au şanse în ţări cu un regim democratic stabil, în care cei din Guvern se simt răspunzători atunci când strada are un mesaj. La noi nu pare să existe o asemenea situaţie, de vreme ce în timp ce în stradă se demonstrează, Guvernul şi Parlamentul îşi văd de treabă. Asta înseamnă că ei sunt statul paralel cu strada”.

Andrei Pleşu speră ca presiunea Occidentului asupra coaliţiei PSD-ALDE să crească: “Eu mă aştept ca toţi partenerii noştri europeni şi nu numai (…) să procedeze cu fermitate. Ştiu că la asta se spune de obicei că ce, noi nu suntem colonie, legile noastre se fac în Parlamentul nostru. Păi, dacă o ţară este ocupată de derbedei şi de ţoape, ce facem, îi luăm de buni numai pentru că sunt la Putere?”.

Şeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că ştie ce-l aşteaptă, numai că el nu vrea să plece “ca prostul din această viaţă şi din această funcţie”. Întrebat ce ar trebui să înţelegem din afirmaţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor, Andrei Pleşu a răspuns: “Faptul că s-a enervat un pic e pentru mine o veste bună, pentru că prea are un surâs placid şi şmecher pe faţă de câte ori i se pun întrebări. Pe de altă parte, e puţin ridicol acest brusc lansaj spre metafizică: “nu vreau să plec ca prostul din această viaţă”. Asta depinde numai de el. Dacă-l ţin puterile, n-are decât să se deştepte. Dacă nu, tot aşa se va întâmpla, cum se teme”.

Sursa foto și declarații: RFI