Angajatii din penitenciare ameninta cu proteste, nemultumiti de conditiile de munca

Angajatii din penitenciare ameninta cu actiuni de protest daca nu vor fi imbunatatite conditiile de lucru, reclamand ca lipsesc cele mai elementare dotari, cum ar fi mijloacele de imobilizare si atentionand ca numarul insuficient de personal reprezinta un risc major pentru siguranta unitatilor.

“Sistemul penitenciar este cronic subfinantat, lipsesc cele mai elementare dotari, iar conditiile din penitenciare sunt in continuare – in pofida angajamentelor politice – cele pentru care Romania a fost condamnata de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in aceste conditii desfasurandu-si activitatea intreg personalul”, arata Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), intr-un comunicat de presa remis, miercuri, agentiei Mediafax.

Federatia solicita Guvernului alocarea urgenta a fondurilor necesare investitiilor in imbunatatirea conditiilor de munca, conform celor asumate prin Acordurile Colective si raportat la asigurarea unor conditii cel putin decente pentru personalul din penitenciare.

“Rapoartele asupra starii de sanatate a personalului dezvaluie situatia dramatica si evidentiaza nevoia de a interveni rapid pentru a fi respectate normele privind sanatatea la locul de munca”, sustin reprezentantii FSANP.

Acestia precizeaza ca exista situatii in care peste 50 la suta din personalul unui penitenciar sufera de boli cauzate de mediul de lucru, printre acestea fiind bolile cardiovasculare, afectiunile neurologice, bolile cronice pulmonare, afectiunile dermatologice, afectiunile gastrice si hepatice.

Potrivit FSANP, cauza acestei situatii este “lipsa de interes”, in conditiile in care un fond de 15 la suta din bugetul penitenciarelor ar trebui asigurat pentru imbunatatirea conditiilor de lucru.

Totodata, reprezentantii FSANP atrag atentia ca 14 penitenciare din cele 45 au, conform rapoartelor oficiale, posibilitatea tehnica de a efectua corespunzator controlul accesului in penitenciar, restul aparaturii fiind nefunctionala.

“Un risc major pentru siguranta locurilor de detinere il reprezinta lipsa personalului, cele peste 300.000 de ore lucrate suplimentar si neacordate fiind numai o parte a efortului depus. Lipsesc dotari elementare precum mijloacele de imobilizare, iar uniforme pentru personal au fost achizitionate si distribuite ultima data acum sapte ani. si acestea sunt numai o mica parte a problemelor cu care ne confruntam”, potrivit sursei citate.

FSANP a mai aratat ca mai putin de 100 de lei pe luna sunt alocati, conform bugetului ANP, pentru reparatii curente la nivelul unui penitenciar.

“Banii pentru utilitati si cheltuieli de functionare se spera ca vor fi asigurati cu prilejul viitoarelor rectificari, iar situatii de genul celor in care s-a dispus paza la transformatoarele de energie electrica, pentru ca acestea sa nu fie oprite de catre furnizor, speram sa fie eliminate”, sustin sindicalistii.

Ei spun ca daca Guvernul continua sa-si ignore obligatia de a imbunatati conditiile de lucru in penitenciare si de a asigura conditiile necesare bunei desfasurari a activitatii, incepand cu luna februarie vor fi initiate actiuni de protest si vor fi notificate organismele internationale cu privire la sabotarea de catre Guvern a actului de justitie prin “incapacitarea intentionata a sistemului penitenciar”.