ANGAJATUL ROMAN: Cum arata si cat castiga!

ANGAJATUL ROMAN are varsta medie intre 35-40 de ani, traieste la oras, este casatorit, are studii medii si lucreaza la privat, iar castigul salarial al acestuia se situeaza intre 1.500 si 1.700 de lei, arata un studiu recent intocmit de catre expertii KeysFin.

Conform concluziilor cercetarii, din venitul lunar al unui angajat din Romania, peste 80% se duc pe cheltuielile de administrare, adica pe facturi de utilitati, taxe, impozite, rate la banca si consumul necesar traiului zilnic.

In opinia analistilor KeysFin citati de Agerpres, in ultimii 15 ani numarul SALARIATILOR platitori de taxe, care alimenteaza si bugetul fondului public de pensii, s-a micsorat in raport cu numarul de pensionari. Astfel, daca in anul 1990 erau 8,1 milioane de SALARIATI si 3,5 milioane de pensionari, Ultimele date statistice arata ca 5,7 milioane de SALARIATI sustin un numar de 5,3 milioane de pensionari alaturi de 1,2 milioane de bugetari si 4 milioane de copii si adolescenti.

Citeste si: PESTE 16.000 DE LOCURI DE MUNCA VACANTE, IN TARA

In acest ritm, afirma specialistii, in mai putin de 10 ani Romania nu va mai avea bani de pensii din contributii si va trebui sa se imprumute masiv pentru a face fata deficitului. Mai mult chiar, daca ritmul se mentine, in urmatorii 15 ani populatia Romaniei va ajunge la nivelul din 1946, adica la 16 milioane de locuitori.

Salariul mediu net pe economie se situeaza la valoarea de 1.735 de lei, cele mai mari castiguri fiind de peste 3.500 de lei, in sectorul intermedierilor financiare si de asigurari, iar cele mai mici, de 986 de lei, in hoteluri si restaurante.

Datele Comisiei Nationale de Prognoza /CNP/, citate de KeysFin, arata ca, pana in anul 2017, numarul SALARIATILOR ar urma sa creasca cu 200.000 de persoane, la 4,79 milioane, in timp ce salariul mediu net ar urma sa avanseze cu 200 de lei, echivalentul a 44 de euro. In acest context, se va semnala o crestere cumulata a preturilor de consum, in urmatorii trei ani, de peste 12%. 

Citeste si: NUMARUL PENSIONARILOR DIN ROMANIA, IN SCADERE IN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI

Pe de alta parte, statistica Uniunii Europene /UE/ releva faptul ca, la ora actuala, rata riscului de saracie in randul persoanelor care lucreaza este de 17,3% in Romania, cea mai mare din UE, in timp ce in Republica Ceha si Finlanda acelasi indicator este de doar 3,7%. 

Analistii KeysFin considera ca “singura sansa a Romaniei sa iasa din aceasta criza este sa ia masuri urgente pentru stimularea economica”, iar “reducerea CAS este doar un pas inainte”.

Sursa foto: socialex.com.br