Angela MERKEL a ajuns la Kiev, Germania propune federalizarea Ucrainei

Cancelarul german, Angela Merkel, a ajuns in urma cu putin timp in Ucraina, unde efectueaza o vizita simbol care transmite sustinerea fata de statul ucrainean. Amintim ca majoritatea convoaielor umanitare rusesti s-au retras din Ucraina.

Angela Merkel este cel mai important lider politic strain care efectueaza o vizita in Ucraina de la inceperea crizei care a deteriorat grav relatiile dintre Rusia si Occident. 
Vizita intervine cu o zi inainte de sarbatoarea independentei Ucrainei, fiind interpretata de Administratia prooccidentala de la Kiev ca un gest de sustinere.

Vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, propune federalizarea Ucrainei, pentru a pune capat conflictului intre Administratia de la Kiev si separatistii prorusi, conform unui interviu acordat Welt am Sonntag, citat de AFP, transmite Mediafax.

Citeste si: SUA someaza Rusia sa retraga “imediat” convoiul trimis in estul Ucrainei fara aprobare

“Conceptul intelept al federalismului mi se pare singura cale practicabila”, apreciaza politicianul social-democrat, care este si ministru al economiei.  “Eforturile diplomatiei germane au scopul principal de a evita, prin orice mijloace, o confruntare militara directa intre Rusia si Ucraina”, precizeaza Sigmar Gabriel.

“Dar este necesar si un proces de reconciliere care sa fie demarat dupa incetarea confruntarilor militare din estul Ucrainei. Integritatea teritoriala a Ucrainei nu poate fi mentinuta decat daca apar propuneri pentru regiunile majoritar rusofone”, subliniaza Sigmar Gabriel.

Citeste si: Obama si Merkel, intr-o discutie telefonica: Rusia s-a angajat intr-o “escaladare periculoasa” in Ucraina

Vineri, camioane din “convoiul umanitar” rus au traversat frontiera, intrand pe teritoriul ucrainean. Moscova a anuntat ca a decis sa trimita convoiul catre Lugansk, in estul Ucrainei, apreciind ca toate “pretextele” pentru intarziere au fost epuizate. Potrivit unor surse locale, zeci de camioane ruse au ajuns in bastionul separatist Lugansk.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a acuzat Rusia de “invazie directa”. “Consideram ca este o invazie directa. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinica a Crucii Rosii”, a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul Serviciului ucrainean de securitate.

Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis cancelarului german, Angela Merkel, ca orice alta intarziere a convoiului umanitar rus ar fi fost “inacceptabila”, conform unui comunicat al Kremlinului.