ANGELA MERKEL: BANCILE din GRECIA vor fi RECAPITALIZATE cu 25 de miliarde de euro

Jumatate din Fondul de privatizare, de 50 de MILIARDE de EURO, va fi utilizata pentru RECAPITALIZAREA bancilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anuntat luni cancelarul Germaniei, ANGELA MERKEL, transmite BBC.

Dupa recapitalizarea bancilor, banii ramasi in Fondul de privatizare vor fi reinvestiti in GRECIA de Guvernul de la Atena si vor fi folositi pentru reducerea datoriei. Fondul va fi supervizat de autoritatile europene. Luni, liderii zonei euro au ajuns la un ACORD in privinta GRECIEI, care va primi bani de la Fondul de salvare al zonei euro (ESM), in schimbul unor reforme.

‘Vrem sa folosim cele mai bune posibilitati pentru privatizare si sa obtinem cele mai bune venituri posibile din aceste active. Trebuie sa sprijinim programul, dupa ce, in ultimii ani, au fost probleme in implementarea programelor de asistenta financiara’, a afirmat ANGELA MERKEL. Seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat: ‘Increderea a fost o problema cheie, am analizat reformele, datoria, necesitatile de finantare ale Greciei. Am reusit sa ajungem la un acord asupra tuturor acestor probleme pentru ca Grecia sa revina pe linia de plutire’.

CITESTE SI: ACORD pentru SALVAREA GRECIEI. Negocierile MARATON s-au incheiat. UPDATE 

Liderii zonei euro au reusit, luni, sa ajunga la un acord, dupa circa 17 ore de negocieri la Bruxelles. Ministrii de Finante din zona euro au propus duminica transferarea unor active elene in valoare de pana la 50 miliarde de euro intr-un fond independent extern. De asemenea, Eurogrupul doreste implicarea FMI in orice program pentru Grecia, in timp ce autoritatile de la Atena se opun.

Autoritatile elene au extins vacanta bancara pana pe data de 13 iulie, restrictionand retragerea din bancomate la 60 de euro pe zi. Decizia de inchidere a bancilor a fost luata pe 29 iunie, in urma esuarii negocierilor pentru ajutor intre Grecia si creditorii internationali. Pe termen lung, insa, unele mari banci grecesti ar putea sa fie inchise sau preluate de rivalii mai puternici, intr-un proces de restructurare a sectorului, care ar urma oricarui program de salvare a Greciei, au declarat, pentru Reuters, o serie de oficiali europeni.

Un oficial european a declarat ca primele patru mari banci grecesti, National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus si Alpha Bank, ar putea fi reduse la doua institutii, o masura care, fara indoiala, se va lovi de opozitia autoritatilor de la Atena. O a doua sursa a apreciat ca, desi fuziunea bancilor elene este necesara, acest proces ar putea sa se deruleze pe o perioada mai lunga de timp.

CITESTE SI: Liderii UE CRITICA POZITIA DURA a GERMANIEI in negocierile cu GRECIA 

‘Economia Greciei este in ruine. Acest lucru inseamna ca bancile au nevoie de un nou inceput’, a declarat prima sursa.In opinia acesteia, “cazul Ciprului ar putea fi un model’. In Cipru, una din primele doua mari banci din insula a fost inchisa, in cadrul programului de asistenta convenit cu creditorii internationali. De asemenea, in Irlanda, trei banci au fost fie inchise, fie au fuzionat cu rivali mai puternici.

Orice inchidere a unei banci, proces ce va fi gestionat in principal de autoritatile elene, sub supravegherea supervizorilor de la Banca Centrala Europeana, nu ii va afecta pe clienti, deoarece depozitele si conturile lor vor migra la noul proprietar al bancii lor. Insa, un bancher grec a apreciat ca orice fuziune a principalelor banci elene va reduce concurenta. In plus, fuziunea bancilor duce la pierderea de locuri de munca, ceea ce le face nepopulare.

Cele patru mari banci grecesti au fost supuse anul trecut la testele de stres derulate de Banca Centrala Europeana. Cu exceptia Alpha Bank, celelalte trei banci grecesti nu au trecut testele de rezistenta. In Romania, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece si Alpha Bank controleaza impreuna aproximativ 12% din activele bancare.

Sursa foto: bild