ANGELA MERKEL insista asupra deschiderii unor rute legale pentru imigranti catre UE

Uniunea Europeana ar trebuie sa isi protejeze granitele externe, insa sa ii ajute in continuare pe refugiati deschizand rute legale pentru ei, a declarat cancelarul german Angela Merkel pentru postul public de radio SWR, informeaza Deutsche Welle, citat de Mediafax.

Summitul de la Bruxelles la care au participat reprezentantii UE si Turcia “reprezinta un important pas inainte” in ceea ce priveste politica refugiatilor, a declarat Merkel, marti, pentru postul de radio SWR.

“Trebuie sa privim inainte (…)”, a spus ea in interviu, facand apel, in acelasi timp, la un mai bun control al frontierei UE cu Turcia.

Merkel a laudat de asemenea pozitia comuna a liderilor UE la Bruxelles. “Toata lumea a spus ca trebuie sa ne protejam granitele externe, toata lumea a spus ca trebuie sa luptam impotriva migratiei ilegale, toata lumea a vorbit in favoarea misiunii NATO in Marea Egee si toata lumea a salutat noua propunere”, a precizat aceasta.

CITESTE SI: SUMMIT UE – TURCIA: Ankara cere 3 miliarde de euro si ridicarea vizelor in schimbul readmiterii refugiatilor din Europa

In interviu, cancelarul a laudat proiectul de acord de a redirectiona imigrantii clandestini din Europa inapoi in Turcia, UE primind in schimb, cetateni sirieni din taberele turce de refugiati.

Acest acord ar reduce interesul imigrantilor de a apela la traficantii de fiinte umane, potrivit cancelarului, in contextul in care sirienii care incearca sa traverseze ilegal frontierele ar avea sanse reduse de a obtine azil.

“De aceea trebuie sa incercam sa deschidem rute legale pentru ei”, a spus ea, evocand faptul ca mii de imigranti au murit incercand sa traverseze Marea Mediterana pentru a ajunge pe coastele europene.

Dupa ce liderii europeni “au primit cu bunavointa” propunerile Turciei, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat ca detaliile legale ale intelegerii anuntate marti vor fi agreate in cadrul unei reuniuni care va avea loc saptamana viitoare, in perioada 18-19 martie. “Suntem constienti ca acum avem o solutie”, a declarat Tusk.

Sursa foto: ziare