Angela Merkel: Occidentul este gata sa aplice noi sanctiuni Rusiei

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat luni, in cadrul intalnirii cu presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, ca Occidentul este gata pentru noi sanctiuni la adresa Rusiei, insa aceasta nu este un scop in sine. Angela Merkel a facut aceasta declaratie in timpul unei conferinte de presa sustinute la Berlin impreuna cu presedintele Ucrainei, Petro Porosenko.

“Suntem gata la noi sanctiuni. Acest lucru nu este un scop in sine. Noi nu dorim sanctiuni, insa daca va fi necesar, suntem gata sa le adoptam”, a subliniat Merkel.

Cancelarul german a mai spus ca “daca vor fi incalcari brutale ale acordurilor de la Minsk, sanctiunile vor fi inasprite”. “Insa acesta nu este punctul principal pentru noi. Scopul nostru il constituie discutia politica pe marginea modului in care sa fie aplicate acordurile de la Minsk”, a completat Merkel. 

Afla aici detalii despre vizita lui Petro Porosenko in Germania

“Nu vreau sa vorbesc despre adoptarea in continuare de sanctiuni, vreau sa vorbesc despre aplicarea acordurilor de la Minsk”, a subliniat cancelarul federal german.

Angela Merkel a mai spus ca pe langa incetarea focului in sud-estul Ucrainei, este necesara posibilitatea livrarii de ajutor umanitar in aceasta zona.

“Pe langa incetarea focului si retragerea armamentului, este important sa oferim posibilitatea pentru livrarea de ajutor umanitar. Atunci cand retragerea armamentului va fi confirmata de OSCE, cand regimul de incetare a focului va fi respectat peste tot, cand va avea loc schimbul de prizonieri, atunci vom avea posibilitati mai bune pentru a lucra la procesul politic’, a spus Merkel, subliniind ca ‘la fel ca inainte, regimul total de incetare a focului nu a fost atins”.

Nu in ultimul rand, Merkel a declarat ca, impreuna cu Porosenko, insista asupra unei solutionari diplomatice a conflictului din Ucraina.