ANGELA MERKEL si DAVID CAMERON au discutat despre presedintia Comisiei Europene

Premierul britanic DAVID CAMERON si cancelarul german ANGELA MERKEL au purtat miercuri seara o “DISCUTIE DESCHISA” despre viitorul presedinte al Comisiei Europene (CE), au anuntat serviciile lui Cameron.

Cei doi lideri s-au intalnit dupa dineul G7, iar “DISCUTIILE lor au vizat viitoarea Comisie Europeana, prioritatile si viitorul ei presedinte”. “DISCUTIA pe care au purtat-o a fost amicala, deschisa si constructiva, asa cum se intampla de obicei, si cu vointa de a gasi un consens”, a adaugat aceeasi sursa.

Inca de saptamana trecuta, la o zi dupa ALEGERILE EUROPENE, DAVID CAMERON si-a afisat in mod clar opozitia fata de preluarea conducerii CE de catre JEAN CLAUDE-JUNCKER, candidatul PPE, partidul de centru-dreapta care a ramas prima forta politica in Parlamentul European (PE) dupa alegerile de la 25 mai.

Citeste si: MAREA BRITANIE ameninta ca iese din UE, daca luxemburghezul Jean-Claude JUNCKER va deveni presedinte al CE 

In opinia britanicilor, JUNCKER, care a fost premierul Luxemburgului timp de aproape 19 ani, este un om al trecutului si are o pozitie prea federalista. ANGELA MERKEL, membra PPE, la fel ca Juncker, l-a sustinut pe acesta, dar a subliniat asupra necesitatii de a tine cont de punctul de vedere al Londrei.

In afara de punctul de vedere diferit cu privire la presedintia CE, probabila aderare a deputatilor antieuro germani din cadrul partidului AfD la grupul condus de catre conservatorii britanici ar putea sa constituie un motiv de tensiune intre cei doi lideri.

DAVID CAMERON s-a intalnit joi dimineata si cu seful Guvernului italian, MATTEO RENZI, care si-a consolidat pozitia in urma victoriei importante a partidului sau in alegerile europene, cu presedintele in exercitiu al CE JOSE MANUEL BARROSO si cu presedintele in exercitiu al Consiliului European HERMAN VAN ROMPUY, insarcinat saptamana trecuta de catre liderii europeni sa caute un compromis asupra numelui viitorului presedinte CE.

Citeste si: ALEGERILE EUROPARLAMENTARE, analizate la Bruxelles. Pe hartie, partidele proeuropene au o majoritate de 520 de locuri 

Liderii europeni urmeaza sa propuna un nume la viitorul summit, pe 26 si 27 iunie, la Bruxelles. PE se va pronunta asupra acestei propuneri intr-o SESIUNE PLENARA, la Strasbourg, la jumatatea lui iulie.

Sursa foto: telegraph.co.uk