Angela Merkel: UE va extinde lista cu oficialii rusi vizati de sanctiuni

Uniunea Europeana (UE) va extinde lista cu oficiali rusi si ucraineni prorusi vizati de interzicerea vizelor si blocarea conturilor, a anuntat cancelarul Angela Merkel, care a asigurat ca sanctiunile economice impotriva Rusiei sunt in continuare posibile, in cazul escaladarii situatiei, relateaza AFP.

“La Consiliului European care incepe azi, sefii de stat si de Guvern din UE vor aproba sanctiunile decise in urma cu doua saptamani. Printre acestea se afla si extinderea listei cu persoanele vizate de interzicerea vizelor si blocarea conturilor”, a declarat Angela Merkel joi in Bundestag.

“In cazul escaladarii tensiunilor suntem pregatiti in orice clipa sa trecem la cea de-a treia faza a sanctiunilor si va fi vorba, fara indoiala, de impunerea sanctiunilor economice”, a adaugat cancelarul german, inainte de inceperea summitului UE de la Bruxelles. Alipirea Crimeei la Rusia necesita “un raspuns decis si unanim din partea Europei si a partenerilor sai”, a insistat Merkel.

Citeste si: Barack Obama: Rusia va suferi sanctiuni atat pe linie economica, dar si diplomatica 

In ceea ce priveste viitorul Rusiei in G8 si organizarea summit-ului din luna iunie, cancelarul german a declarat ca, “atata vreme cat conditiile politice nu sunt indeplinute pentru o reuniune la nivel inalt, nu mai exista G8, nici summit, nici formatul actual”.

Pregatirile in vederea organizarii summit-ului G8 din iunie, in orasul Soci, au fost suspendate din cauza situatiei din Crimeea. Referitor la consultarile guvernamentale ruso-germane prevazute pentru sfarsitul lunii aprilie, cancelarul Angela Merkel a mentinut optiunile. “Guvernul german va decide daca aceste consultari vor avea sau nu loc si in ce forma”, a afirmat Merkel.

Sursa foto: bild.de