ANI: 30 de FOSTI sau ACTUALI ALESI LOCALI, in INCOMPATIBILITATE sau CONFLICT DE INTERESE

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat starea de INCOMPATIBILITATE, EXISTENTA CONFLICTULUI DE INTERESE de natura administrativa, precum si indicii privind posibila savarsire a INFRACTIUNII DE CONFLICT DE INTERESE in cazul a 30 de FOSTI sau ACTUALI ALESI LOCALI. Acestia sunt 11 primari, noua viceprimari, un fost viceprimar, sapte consilieri locali si doi fosti consilieri locali, informeaza ANI intr-un comunicat de presa remis luni.

Printre alesii locali gasiti in incompatibilitate se numara vicepresedintele Consiliului Judetean Neamt, Emilia Arcan, primarul comunei Musatesti (Arges), Mircea Pauna, primarul comunei Moraresti (Arges), Gheorghe Purcaru, viceprimarul comunei Rucar (Arges), Vasile Popa-Nica, primarul orasului Insuratei (Braila), Ionel Gheorghe, primarul comunei Dragotesti (Dolj), Dumitru Dinca, primarul din Reghin (Mures), Maria Precup s.a.

Potrivit ANI, consilierul local in municipiul Arad Simona Geanina Pistru Popa, in perioada exercitarii mandatului, SC Auto Tehnic SRL, in cadrul careia aceasta detine calitatea de asociat unic, a incheiat contracte de prestari servicii si furnizare de produse, in valoare totala de 59.859 lei (la care se adauga TVA de 14.990 euro) cu S.C. Compania de Transport Public SA Arad si SC Centrala Electrica de Termoficare Hidrocarburi SA.

CITESTE SI: ANI: LISTA CELOR 32 DE FOSTI SAU ACTUALI PARLAMENTARI CARE SI-AU ANGAJAT RUDELE. UPDATE

De asemenea, in cazul consilierului local al comunei Budila (Brasov), Gheorghe Claudiu Musat, s-a constatat incompatibilitatea, deoarece, in perioada exercitarii mandatului, C&L Building SRL (societate comerciala in cadrul careia persoana evaluata a detinut calitatea de asociat unic si functia de administrator unic) a incheiat contracte comerciale de furnizare produse cu primaria comunei Budila, in valoare totala de 43.802 lei (achizitii directe de bunuri efectuate de primarie, in baza a cinci facturi).

Primarul comunei Fratautii Vechi (Suceava), Ionesi Artimon Vasile, a fost gasit in conflict de interese administrativ deoarece, in perioada exercitarii mandatului de primar, a semnat ordinele de plata in baza carora primaria a achizitionat in mod direct produse in valoare de 35.414 lei de la SC Buna Dimineata Impex SRL, societate comerciala in cadrul careia sotia persoanei evaluate detine calitatea de asociat unic si functia de administrator.

“Viorica Driment, fost consilier local in cadrul Consiliului Local al Comunei Varias (Timis), s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada exercitarii mandatului de consilier local, intrucat primaria comunei Varias a incheiat, in perioada 2013-2014, trei contracte in valoare totala de 42.980 lei cu SC ATP Forest Company SRL (societate comerciala in cadrul careia sotul persoanei evaluate detine functia de administrator si calitatea de asociat), incalcand, astfel, dispozitiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, se arata in comunicat.

ANI mai sustine ca un alt consilier local, Dorin Spoiala, din Bosanci (Suceava), se afla in conflict de interese administrativ dupa ce a participat la sedinta Consiliului Local Bosanci din data de 29 aprilie 2013, deliberand si votand pentru aprobarea hotararii privind concesionarea prin licitatie publica a pasunii comunale ce se afla in proprietatea privata a comunei Bosanci, catre organizatiile si asociatiile crescatorilor de animale din comuna Bosanci.

CITESTE SI: ANI: 7 ALESI LOCALI, IN INCOMPATIBILITATE SI CONFLICT DE INTERESE

Prin aceeasi hotarare, Dorin Spoiala a fost desemnat membru in Comisia pentru organizarea si desfasurarea licitatiei publice privind concesionarea suprafetei de 574,90 ha pasune comunala.

“In urma licitatiei organizate, primaria comunei Bosanci a incheiat, la data de 15 mai 2013, un contract de concesiune privind concesionarea suprafetei de 49,62 ha de pasune apartinand domeniului privat al comunei cu Asociatia Crescatorilor de Bovine Bosanci (asociatie in cadrul careia Dorin Spoiala detine calitatea de membru fondator si membru in cadrul Consiliului Director, incepand cu data de 22 februarie 2013)”, precizeaza ANI.

Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza — de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Sursa foto: realitatea