ANI: 62 de primari, acuzati de incompatibilitate, conflict de interese si fals in declaratii

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a gasit un numar de 62 de primari in incompatibilitate. Cei 62 de edili locali din judetele Galati, Gorj, Satu Mare si Teleorman au incalcat regimul juridic al incompatibilitatilor, conflictelor de interese si ar fi savarsit infractiunea de fals in declaratii, se arata intr-un comunicat de presa transmis la redactie.

ANI a descoperit incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor de catre 50 de primari si 11 viceprimari, ca urmare a exercitarii simultane de functii si calitati, contrar legii nr. 161/2003, potrivit careia “Functia de primar si viceprimar este incompatibila cu: functia de administrator, membru al consiliului de administratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale, functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local, calitatea de comerciant persoana fizica”.

A fost stabilit faptul ca functionarii publici au incalcat regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa, ca urmare a aprobarii, in interes personal, a unor hotarari ale consiliului local privind majorarea contributiei publice la bugetul unei fundatii n cadrul careia acesta detine functia de vicepresedinte, contrar prevederilor art. 46 din Legea nr. 215/2001 – Legea administratiei publice locale, conform carora “nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotararilor consilierul local care, fie personal, fie prin sot, sotie, afini sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului local”, iar “hotararile adoptate de consiliul local cu ncalcarea dispozitiilor legale sunt nule de drept. Nulitatea se constata de catre instanta de contencios administrativ. Actiunea poate fi introdusa de orice persoana interesata”.

De asemenea, ANI a identificat posibila savarsire a infractiunii de fals n declaratii n cazul a doi primari si un viceprimar, ca urmare a faptului ca nu au mentionat n declaratiile de interese calitatile si functiile detinute, motiv pentru care ANI a sesizat organele judiciare competente.

Vezi aici lista primarilor gasiti incompatibili de ANI