ANI nu a depus recurs impotriva admiterii contestatiei lui Iohannis de catre Curtea de Apel Alba Iulia

Curtea de Apel Alba Iulia nu a inregistrat pana marti niciun RECURS formulat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) impotriva sentintei pronuntate de instanta din Alba prin care a fost admisa, in iunie, CONTESTATIA formulata de KLAUS IOHANNIS, fiind dispusa anularea unui RAPORT de EVALUARE intocmit de ANI privind incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa de catre fostul primar al Sibiului.

‘Pana la aceasta data (4 august — n.r.) nu a fost inregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia un recurs formulat de ANI impotriva acestei sentinte’, a declarat, marti, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al instantei, Cosmin Muntean. Solutia CA Alba Iulia in acest dosar, pronuntata in 10 iunie, nu era definitiva, putand fi atacata in termen de 15 zile de la comunicare, competenta de solutionare a recursului revenind Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS A CASTIGAT PROCESUL CU AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE (ANI) 

CA Alba Iulia a comunicat ANI, prin posta, decizia luata in acest dosar, in data de 9 iulie, dupa motivarea sentintei, a mentionat Cosmin Muntean.

Practic, instanta din Alba Iulia a admis in 10 iunie in parte contestatia formulata de reclamantul Klaus Iohannis in contradictoriu cu ANI si in consecinta a dispus anularea punctelor 1 si 2 din raportul de evaluare nr. 35687/G/II/08.08.2013 intocmit de ANI sub aspectul conflictului de interese in materie administrativa. CA Alba Iulia a respins actiunea reclamantului ca inadmisibila cu privire la punctul 3 al aceluiasi raport de evaluare, care dispunea sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea incalcarii regimului juridic al conflictului de interese in materie penala, a mentionat Cosmin Muntean.

CA Alba Iulia a judecat actiunea in contencios administrativ intentata de Klaus Iohannis impotriva ANI, care, in 2013, l-a acuzat de incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala, intrucat a semnat, in decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Municipiului Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR). Klaus Iohannis a detinut functia de presedinte al FDGR in perioada 2002 — 2013.

In martie 2014, CA Alba Iulia a dispus suspendarea judecarii procesului intentat ANI de catre, la vremea respectiva, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, dupa ce Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a transmis instantei ca este inceputa urmarirea penala. Dupa ce Parchetul a inchis dosarul penal, CA Alba Iulia a fost sesizata cu o cerere de repunere pe rol a cauzei formulata de catre Iohannis.

CITESTE SI: MOTIVAREA ICCJ in cazul KLAUS IOHANNIS – ANI

Potrivit unui comunicat dat publicitatii in august 2013, ANI a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala de catre Klaus Iohannis, intrucat acesta a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Municipiului Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania. Obiectul contractului semnat, in opinia ANI, cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus Iohannis constituie servicii de informare si publicitate in vederea implementarii unui proiect finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Potrivit sursei citate, Iohannis a aprobat, in perioada ianuarie — iunie 2011, trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator (SC Tipografia Honterus SRL).

Conform ANI, primarul Sibiului nu ar fi respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, potrivit carora “Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia (…) f) o asociatie sau fundatie din care fac parte”.

Sursa foto: gandul