ANI: Opt fosti sau actuali alesi locali, in stare de incompatibilitate

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul a opt fosti sau actuali alesi locali (doi primari, trei viceprimari, doi consilieri locali si un fost consilier local), ca urmare a exercitarii simultane de functii si calitati, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Pe lista inspectorilor de la Integritate figureaza primarul comunei Dragomir (judetul Constanta), primarul comunei Vladeni (Jud. Botosani), un viceprimar al comunei Dumitrita (Jud. Bistrita-Nasaud), un viceprimar al comunei Vladeni (Jud. Botosani), un viceprimar al municipiului Caransebes (Jud. Caras-Severin), un consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Lugoj (Jud. Timis) si un fost consilier local in cadrul Consiliului Local Segarcea si fost functionar public in cadrul Oficiului de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie – Dolj.

1. Eugen Iliescu, primarul Comunei Dragomir (jud Constanta) s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 20 iunie 2012 – 13 februarie 2013, intrucat a detinut, simultan cu functia de primar, si calitatea de comerciant persoana fizica, respectiv titular al intreprinderii individuale ILIESCU EUGEN INTREPRINDERE INDIVIDUALA, incalcand, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.

Citeste si: ANI a trimis o scrisoare privind incompatibilitatea a 22 de deputati

2. Voicu Murariu, primarul Comunei Vladeni din judetul Botosani, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 15 octombrie – 31 decembrie 2013, intrucat a detinut, simultan cu functia de primar, si calitatea de membru al Consiliului de Administratie al scolii Gimnaziale nr. 1, incalcand, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

3. Petronel Nica Vasile, viceprimar al comunei Comunei Dumitrita din judetul Bistrita – Nasaud se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 19 septembrie 2006, intrucat detine, simultan cu functia de viceprimar, si calitatea de administrator si reprezentant al S.C. BIAGABIITA S.R.L., incalcand, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

4. Stefan Podaru, viceprimar al comunei Vladeni din judetul Botosani, s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat, simultan cu functia de viceprimar, a detinut urmatoarele calitati:

– comerciant persoana fizica autorizata in cadrul PODARIU STEFAN PERSOANA FIZICA AUTORIZATA (incepand cu 12 decembrie 2012), incalcand, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003;

– calitatea de membru in Consiliul de Administratie al scolii Gimnaziale nr. 1 Vladeni (incepand cu 15 octombrie 2013), incalcand, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

5. Cornel Galescu, viceprimar al municipiului Caransebes, judetul Caras-Severin se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 27 iunie 2012, intrucat detine, simultan cu functia de viceprimar, si calitatea de administrator in cadrul S.C. CONIC S.R.L., incalcand, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

6. Constantin Savu, consilier in cadrul Consiliului Local al Municipiului Lugoj, judetul Timis, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 28 iunie – 20 septembrie 2012, intrucat a detinut, simultan cu functia de consilier local, si calitatea de cenzor in cadrul S.C. SALPREST S.A.,incalcand, astfel, dispozitiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

7. Andi Nuta, fost Consilier local in cadrul Consiliului Local Segarcea si fost functionar public in cadrul Oficiului de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie – Dolj, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 20 septembrie 2010 (data la care a fost numit in functia publica de executie de consilier in cadrul O.A.R.Z. Dolj) – 19 noiembrie 2013 (data hotararii prin care s-a luat act de demisia acestuia din Consiliului Local Segarcea), intrucat a detinut, simultan, atat calitatea de consiler local, cat si functia publica de consilier in cadrul O.A.R.Z. Dolj, incalcand, astfel, dispozitiile art. 94 alin. (1) si alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.

8. Mircea – Ion Artean consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Hunedoara se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data validarii mandatului de consilier local, intrucat CENTRUL DE DIAGNOSTIC ARMEDICA S.R.L. (centru in cadrul caruia acesta detine calitatea de administrator) a incheiat contracte de furnizare de servicii medicale si a avut relatii comerciale cu institutiile aflate in subordinea ori sub autoritatea Consiliului Local Hunedoara, incalcand, astfel, dispozitiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

”Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare”, arata ANI.

Persoanele mentionate au incalcat urmatoarele prevederi ale Legii nr. 161/2003:

art. 87, alin. (1), lit. d), g), potrivit caruia „Functia de primar si viceprimar] este incompatibila cu: functia de administrator, membru al consiliului de administratie la societatile comerciale precum si la institutiile publice; calitatea de comerciant persoana fizica”;

art. 88, alin. (1), lit. d), potrivit caruia „Functia de consilier local este incompatibila cu functia de cenzor la societatile comerciale de interes local infiintate sau aflate sub autoritatea consiliului local”;

art. 90, alin. (1), potrivit caruia „Consilierii locali care au functia de presedinte director general administrator, membru al consiliului de administratie sau alte functii de conducere la societatile comerciale cu capital privat nu pot incheia contracte comerciale de prestari de servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte, cu institutiile sau regiile autonome de interes local aflate in subordinea ori sub autoritatea consiliului local ori cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau consiliile judetene respective”;

art. 94, alin. (1) si alin. (2), lit. a), potrivit caruia „Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza: in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice”;

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective”.

„Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”.