ANI – Patru primari si doi viceprimari au fost declarati incompatibili

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul a sase alesi locali, patru primari si doi viceprimari.

Botoaca Vasile-Dorian, (Primar al Orasului Comarnic, Jud. Prahova), Tripo Stefan (Primar al Comunei Chislaz, Jud. Bihor), Stefan Benonie (Primar al Comunei Aninoasa, Jud. Arges), Davidescu Daniel Bogdan (Primar al Comunei Șotrile, Jud. Prahova), Garcea Iulian (Viceprimar al Comunei Berlesti, Jud. Gorj) si Mihaesteanu Marin (Viceprimar al Comunei Sprincenata, Jud. Olt), au detinut functiile de primar, respective viceprimar, concomitent cu alte functii sau calitati, contrar prevederilor legale care reglementeaza regimul juridic al incompatibilitatilor, se arata in comunicatul de presa al ANI.

1) Botoaca Vasile-Dorian s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 19 iunie 2008 – 15 iulie 2010, intrucat a exercitat, simultan, atat functia de Primar al Orasului Comarnic, Jud. Prahova, cat si calitatea de persoana fizica autorizata „BOTOACA I. VASILE DORIAN”. Starea de incompatibilitate a fost identificata si pentru intervalul  10 mai – 12 iulie 2011, perioada in care acesta a exercitat si functia de administrator al S.C. DORIAN SMART SOLUTIONS S.R.L. Astfel, Botoaca Vasile-Dorian nu a respectat dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) si g) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Functia de primar […] este incompatibila cu […] functia de […] administrator […] la societatile comerciale […] calitatea de comerciant persoana fizica”.

2) Tripo Stefan s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 16 iunie 2008 – 05 februarie 2010, intrucat a detinut, simultan, atat functia de Primar al Comunei Chislaz, Jud. Bihor, cat si cea de administrator al S.C. Romkid S.R.L. Astfel, TRIPO ȘTEFAN nu a respectat dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Functia de primar […] este incompatibila cu […] functia de […] administrator […] la societatile comerciale”.

3) Stefan Benonie s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 14 iunie 2012 – 12 februarie 2013, intrucat a detinut, simultan, atat functia de Primar al Comunei Aninoasa, Jud. Arges cat si calitatea de comerciant persoana fizica in cadrul Intreprinderii Individuale Ștefan Benonie. Astfel, Stefan Benonie nu a respectat dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Functia de primar […] este incompatibila cu […] calitatea de comerciant persoana fizica”.

4) Davidescu Daniel Bogdan s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 03 iunie 2008 – 04 octombrie 2012, intrucat a detinut, simultan, atat functia de Primar al Comunei Șotrile, Jud. Prahova, cat si functia de administrator al S.C. VISTIERA COM S.R.L. Astfel, Davidescu Daniel Bogdan nu a respectat dispozitiile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Functia de primar […] este incompatibila cu […] functia de […] administrator […] la societatile comerciale”.

5) Garcea Iulian se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 22 iunie 2011, intrucat detine, simultan, atat functia de Viceprimar al Comunei Berlesti, Jud. Gorj, cat si calitatea de comerciant persoana fizica in cadrul GARCEA IULIAN P.F.A. Astfel, GARCEA IULIAN nu a respectat dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Functia de primar […] este incompatibila cu […] calitatea de comerciant persoana fizica”.

6) Mihaesteanu Marin s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 24 mai 2011 – 07 martie 2012, intrucat a detinut, simultan, atat functia de Viceprimar al Comunei Sprincenata, Jud. Olt, cat si cea de administrator al S.C. SERAGROMAR PREST S.R.L. Astfel, Mihaesteanu Marin nu a respectat dispozitiile art. 88,  alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Functia de primar […] este incompatibila cu […] functia de […] administrator […] la societatile comerciale”.

Toate persoanele mentionate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Cu exceptia lui Tripo Stefan si a lui Mihaesteanu Marin, toate persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

„Persoana […] fata de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica […] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”.

Agenţia Naţionala de Integritate işi exercita atribuţiile cu respectarea principiilor legalitatii, confidenţialitatii, imparţialitatii, independenţei operaţionale, celeritatii, bunei administrari, precum şi al dreptului la aparare.