ANI: Proiectul prin care alesii care si-au angajat rude scapa de pedeapsa e in contradictie cu Codul penal

Agentia Nationala de Integritate (ANI) sustine ca proiectul de lege prin care alesii care si-au angajat rude la cabinetul parlamentar scapa de sanctiuni este in totala contradictie cu Legea privind exercitarea demnitatilor publice si cu Codul penal, informeaza Newsro.

Proiectul de lege prin care alesii care si-au angajat rude la cabinetul parlamentar inainte de anul 2013 sa nu poata fi sanctionati a fost aprobat, miercuri, in unanimitate de plenul comun al celor doua Camere ale Parlamentului, fara dezbateri. Proiectul de lege a fost aprobat cu 306 voturi “pentru” si o singura abtinere. ANI precizeaza ca si inainte de 2013 exista o dispozitie care interzicea parlamentarilor sa-si angajeze rudele la birourile parlamentare.

ANI precizeaza ca, la acest moment, pe rolul instantelor, in diferite faze procesuale, se afla 29 de cauze in care agentia a constatat incalcarea de catre membrii Parlamentului a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese ca urmare a angajarii rudelor la cabinetele parlamentare.

CITESTE SI: CU GANDUL LA VACANTA, PARLAMENTARII AU VOTAT DEZINCRIMINAREA CONFLICTULUI DE INTERESE

In perioada 2011 – 2015, Agentia Nationala de Integritate a constatat, in cazul deputatilor si senatorilor, 56 de cazuri de conflicte de interese de natura administrativa si 26 de cazuri de conflicte de interese de natura penala.

In dosarele privind conflictele de interese de natura administrativa, ANI a castigat definitiv si irevocabil in 22 de cazuri si doar intr-un singur caz instanta a anulat raportul de evaluare emis de agentie, restul dosarelor fiind pe rol.

Referitor la conflictele de interese de natura penala, in 18 cazuri instanta a emis sentinte de condamnare la inchisoare cu suspendarea pedepsei, in trei cazuri a dispus amenda administrativa, iar in cinci cazuri, dosarele se afla pe rolul organelor de cercetare penala.

Sursa foto: realitatea