Animalul unicat de pe Terra este pe cale de dispariție! Respiră în apă trei zile dar nu o să ghicești pe unde

Într-un rău din Queensland, Australia, trăiește o specie unică de țestoasă, una care poate respiră în apă până la trei zile. Vietuitoarea, pe numele sau științific Elusor macrurus, are și nări, însă la nevoie poate respiră și prin… zona genitală.

Tocmai datorită acestei adaptări este unică în lume. În plus, are și niște excrescențe sub barbie, cu care simte mediul înconjurător, și adesea o frizură haioasă din alge. Înfățișarea să ușor amuzantă și faptul că e foarte docilă au făcut că în anii 60 – 70 să devină un animal de companie foarte căutat. În timp, numărul exemplarelor a rămas tot mai mic. Și iată că acum a fost inclusă pe lista viețuitoarelor aflate în pericol de dispariție, arată Science Alert.

Înfățișarea și trăsăturile distincte ale țestoasei lungi de 40 de centimetri, cu o coadă care poate crește aproape la fel de lungă cât carapacea, sunt explicate prin faptul că se trage din testoasele moderne, însă s-a desprins de acestea în urmă cu 40 de milioane de ani. Prin comparație, omul modern s-a desprins de cimpanzei și alte primate în urmă cu mai puțîn de 10 milioane de ani. Prin urmare, a avut tot timpul din lume să evolueze așa cum și-a dorit.

Citește și:  O SPECIE NOUĂ CE AR PUTEA REZISTA APOCALIPSEI A FOST DESCOPERITĂ ÎNTR-O PARCARE

Înfățișarea să unică, cea care o duce la pierzanie, a salvat-o însă în 2009, când activiștii pentru natură și-au unit puterile, împiedicând construcția unui baraj pe răul Mary, acolo unde Elusor macrurus își face veacul. Însă e la fel de adevărat că apele răului au devenit din ce în ce mai poluate în ultimii 20 de ani.

Sursă traducere: ziare.com