ANIMT: ANAF interpreteaza subiectiv LEGISLATIA si 100 de mii de romani vor ramane fara slujba

Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT) acuza ANAF-ul ca interpreteaza subiectiv legislatia muncii si astfel poate duce la disparitia a peste 300 de firme si a peste 100.000 de locuri de munca, lasand tot atatia oameni fara serviciu si creand un precedent periculos, informeaza postul Digi 24.

Conform sursei citate, ANIMT a facut obiectul unor controale din partea Directiei Antifrauda din cadrul ANAF. In urma controalelor ei au blocat conturile a peste 300 de firme care se ocupa cu angajarea temporara a romanilor in strainantate. ANAF reproseaza acestor firme ca au platit diurna muncitorilor din strainatate. ANAF considera ca acestia NU s-ar incadra in categoria muncitorilor detasati care nu ar avea dreptul la diurna; in conditiile in care pana la acest moment, atat ANAF, cat si Ministerul Muncii considerau drept legale practicile prin care muncitorii erau remunerati atat cu un salariu de baza, cat si cu diurna. Astfel ANAF a blocat activitatea si conturile celor peste 300 de firme, vrand sa recupereze prejudiciul estimat.

Potrivit legii diurna muncitorilor detasati nu este supusa impozitarii. ANAF apreciaza ca cele 300 de firme au platit diurna muncitorilor sai fara ca acestia sa aiba acest drept, eludand plata impozitelor pe sumele de bani respective, sume care ar fi trebuit sa fie cuprinse in salariul impozitabil.

ANIMT atrage atentia ca astfel s-a creat un precedent periculos, aceasta situatie amenintand sa aiba efect de domino asupra altor industrii, in special transporturile, unde soferii – o categorie vasta de angajati – sunt remunerati si pe baza de diurna.

In acest context, ANIMT a trimis un memoriu catre premierul Victor Ponta, ministrul Muncii, Rovana Plumb, seful Inspectiei Muncii , Dantes Nicolae Bratu, ministrul pentru Dialog social, Aurelia Cristea, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, si ministrul delegat al romanilor de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, prin care semnaleaza pericolul la care sunt expusi cei 100.000 de romani care muncesc in strainatate temporar, informeaza Digi24.ro.

Sursa foto: realitatea.net