Aninoasa, primul oras din Romania care ar putea intra in faliment

Aninoasa (Hunedoara), un oras bine dezvoltat pe vremea cand inca mai existau exploatari miniere, este primul oras din Romania care ar putea intra in faliment. Primaria acestei localitati a depus la Tribunalul Hunedoara o cerere de intrare in insolventa pentru datorii restante in valoare de aproape 6 milioane de lei.

Arieratele sunt in marea lor majoritate catre furnizori si catre stat. Viceprimarul Adrian Albescu spune ca datoriile sunt de pe vremea fostului primar Ilie Botgros si precizeaza ca unitatea administrativ teritoriala este obligata sa ceara insolventa. Partea buna este ca in perioada insolventei, nu mai cresc penalitatile.

“Datoriile Primariei Aninoasa dateaza din mandatele fostului primar Ilie Botgros. Au ajuns ca in 2013 sa depaseasca cu 140 la suta veniturile bugetului local. Actuala conducere a Primariei Aninoasa a facut toate demersurile pentru a iesi din impas, insa faca vreun succes. Primaria Aninoasa a cerut un imprumut de la stat in valoare de 1 milion de lei, dar nu a primit decat 62.000 de lei”, a spus Albescu.

Viceprimarul sustine ca numai penalitatile pentru un credit de 3 milioane de lei accesat in urma cu sapte ani de la BCR sunt de 1.500 de lei pe zi.

Orasul Aninoasa este situat in partea de sud a judetului Hunedoara, in bazinul carbonifer Valea Jiului, fiind invecinat la nord-est cu municipiul Petrosani, la sud cu judetul Gorj, iar la vest cu orasul Vulcan.

Aparitia si dezvoltara orasului sunt legate de inceputurile mineritului. Prima mentiune cunoscuta despre Valea Jiului, in general, este actul de danie datand din 1493 prin care regele Ungariei, Vladislav al II-lea (1490-1516), acorda lui Mohai Kendeffy locuri din Valea Jiului ca: Pitrele, Malae, Rathond, Morysavar, Nyakmezy, ca apartenente ale mosiei Rau de Mori din districtul Hategului. Acestea nu erau indicate ca localitati, ci ca locuri de pasunat.

Aninoasa are o istorie scurta. Intemeierea localitatii si dezvoltarea ei sunt legate de dezvoltarea mineritului in zona, prin infiintarea exploatarii carbonifere, care si-a inceput activitatea in 1890 si a fost amplificata mereu. Localitatea a fost mentionata documentar prima data in anul 1442 sub forma unei asezari intinse ca suprafata si se numea Barbatenii de Jos care, dupe cum spune legenda, a fost numita astfel, dupa colonistii care s-au asezat aici si care veneau din regiunea raului Barbat. Cu toate acestea, vechimea asezarii este mult mai mare, locurile fiind cunoscute pentru prelucrarea lemnului inca din perioada daco-romana. Numele asezarii a fost schimbat mai tarziu, acest nume fiind mentionat pentru prima data in anul 1733.

A fost atestata ca localitate in 1913. Din punct de vedere al organizarii administrativ-teritoriale, pana in anul 1968 orasul a fost organizat in doua comune: Aninoasa si Iscroni, vechile denumiri fiind “Anena” respectiv “Barbatenii de Jos”. Din anul 1968 a fost organizata in comuna suburbana.

In anul 1989 Aninoasa a primit statutul de oras, datorita importantei economice pe care o are in Valea Jiului, prin Legea 1/1989 a reimpartirii teritorial-administrative a tarii.