Aniversarea a 555 de ani de la prima atestare a Bucurestiului, marcata prin inaugurarea Hanului Gabroveni, spectacole, targuri si expozitii

Primaria Capitalei va aniversara 555 de ani de la prima atestare documentara a Bucurestiului prin inaugurarea Hanului Gabroveni, spectacole, targuri si expozitii, au anuntat miercuri reprezentantii municipalitatii.

Evenimentele vor avea loc in perioada 19-21 septembrie si vor incepe cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat si modernizat, care va deveni noul centru cultural al Capitalei.

“Sunt un sustinator al dezvoltarii Bucurestiului, dar neaparat cu protejarea oamenilor si a obiectivelor de patrimoniu care fac parte din identitatea orasului. Sunt mandru că acest proiect s-a incheiat cu succes, ca hanul Gabroveni a fost reconstruit cat mai aproape de original si ca iata, le putem pune la dispoziție bucureștenilor, dar și celor care vizitează orașul nostru, un spațiu cultural modern chiar in Centrul istoric al Capitalei. Ii invit pe bucuresteni sa viziteze Hanul Gabroveni pe 20 si 21 septembrie, in zilele in care isi va deschide portile pentru public”, a declarat Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

Bucurestenii se vor bucura de petreceri in aer liber, expozitii, targuri, concerte de muzica usoara, populara si alternativa, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epoca, faimoasa “bataie cu flori de la Sosea” sau proiectii 3D de ultima generatie.

Cel mai mare spectacol va fi organizat sambata viitoare in Piata Constitutiei unde evenimentul “rEvolutia Muzicii Usoare Romanesti” va readuce in atentia publicului generatii diferite de artisti care vor interpreta melodii romanesti de succes lansate acum cateva decenii, dar si hituri noi.

Pe scena vor urca Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu, Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Stefan Banica, BUG Mafia si multi alti artisti.

Tot sambata Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant pe care se va proiecta “iMapp Bucharest 555”, un spectacol  multimedia unic in Europa, iar “DJ Open Air Party” va transforma Piata Constitutiei intr-un club in aer liber.

Citeste si: Primaria Capitalei modernizeaza Hanul Gabroveni

Vor fi proiectate cinci show-uri a cate 5 minute si 55 de secunde fiecare. Desi fatada Palatului Parlamentului a mai fost folosita pentru proiectii, este prima data cand este incorporata intr-un proiect de video-mapping care presupune o imagine 3D complexa ce anima prin forme si culori suprafata cladirii, folosind fiecare element arhitectonic pentru a personaliza si reinterpreta aria gigantica a constructiei de aproximativ 20.000 de metri patrati.

De asemenea, in Parcul Cismigiu vor avea loc targul Bucurestiului si spectacole in aer liber sustinute de minoritati si de comunitati nationale (armeana, maghiara, greaca, italiana, roma, turco-musulmana, germana, evreiasca), precum si de indragiti artisti.

Totodata, la Universitate va avea loc vinerea viitoare un concert de muzica alternativa cu cele mai cunoscute trupe romanesti ale momentului. In plus, zona se va transforma si intr-un spatiu expozitional care va gazdui o instalatie de arta contemporana.

Timp de trei zile intersectia strazilor Lipscani si Eugen Carada se va transforma intr-un ring de dans in aer liber. Artistii invitati vor dansa pe ritmuri latino si vor sustine cursuri pentru cei care doresc sa invete tainele coregrafiei.

Citeste si: FESTIVAL INTERNATIONAL DE MUZICA in Parcul Herastrau, la sfarsitul saptamanii

Si Centrul Cultural “Palatele Brancovenesti” din Mogosoaia participa la sarbatoarea “Zilele Bucurestiului” cu  evenimente la care sunt invitati copii din scolile bucurestene si centre de plasament care vor  participa la ateliere de creatie sustinute de artisti plastici. Tot pentru copii se vor organiza un minicircuit de Formula 1 sub forma de competitie cu premii si  jocuri interactive sustinute de actori profesionisti. De asemenea, bucurestenii vor fi invitati in curtea palatului la teatru, precum si la concerte in aer liber.

Cu ocazia Zilei Elevilor Bucuresteni, la Palatul Copiilor va avea loc Forumul Elevilor. Evenimentul va reuni reprezentantii liceelor bucurestene, iar elevii vor participa la workshopuri de dezvoltare si consiliere personala.

Sursa foto: cotidianul.ro