ANM a emis Cod Portocaliu de ploi si intensificari ale vantului pentru sud-estul tarii. Atentie, vremea se va raci accentuat!

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis Cod Portocaliu si Cod Galben de ploi insemnate cantitativ si intensificari ale vantului, care intra in vigoare incepand de duminica seara si sunt valabile pana in data de 2 octombrie. Meteorologii atentioneaza ca se va inregistra o scadere accentuata a temperaturilor in zilele care urmeaza, iar cantitatile de apa vor atinge 60 … 80 de litri pe metrul patrat.

Astfel, primul Cod Galben intra in vigoare duminica, 29 septembrie, de la orele 21.00 este valabil pana in 30 septembrie, orele 13.00. In intervalul mentionat se vor inregistra ploi insemnate cantitativ in sudul tarii, dar si in vest, fiind vizate urmatoarele zone: Arges, Bucuresti, Calarasi, Caras-Severin, Dambovita, Dolj, Gorj, Giurgiu, Mehedinti, Olt, Timis, Teleorman si Valcea.

Va ploua pe arii extinse in Banat, Oltenia si cea mai mare parte a Munteniei. In aceste regiuni, in intervalul mentionat, se vor cumula local cantitati de apa de 20 – 25 l/mp si izolat, indeosebi in zona Muntilor Banatului, peste 30 l/mp.

Al doilea Cod Galben emis de meteorologi intra in vigoare in 30 septembrie, orele 13.00 si este valabil pana in 2 octombrie, orele 08.00. Avertizarea vizeaza zonele Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei. Va ploua pe arii extinse si se vor cumula cantitati de apa ce vor depasi local 30…35 l/mp si izolat 60…70 l/mp. In sudul si sud-estul teritoriului vantul se va intensifica, cu viteze de 50…70 km/h, iar in Baragan si Dobrogea se vor depasi temporar 80 km/h.

Codul Portocaliu intra in vigoare duminica, este valabil pana in 2 octombrie si vizeaza judetele Teleorman, Giurgiu, Ilfov – inclusiv municipiul Bucuresti, Calarasi, Ialomita Braila, Constanta si Tulcea. Meteorologii atrag atentia ca in intervalul mentionat ploile vor fi abundente si se vor cumula cantitati de apa ce vor depasi pe arii extinse 60 l/mp si izolat 80 l/mp.

Procesul de racire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece in regiunile extracarpatice si cele centrale, unde frecvent temperaturile diurne se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului.

Florinela Georgescu:  Temperaturile vor fi foarte scazute noaptea, de maxim 5 grade

Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, a declarat ca se vor inregistra temperaturi foarte scazute, care pot ajunge, noaptea, la 2 grade, maxim 5 grade Celsius si a tras un semnal de alarma din punct de vedere hidrologic, in special pentru ziua de miercuri.

“Cantitatile de apa vor ajunge la 60l mp, izolat 80 lmp. Este mai putin probabil sa fie episoade cu cantitati mari de apa. Sunt ploi de toamna, insa sunt ploi care nu se opresc. Miercuri vor fi zone in care se vor aduna mari cantitati de apa. Un cod portocaliu indica pontentialul unor manifestari hidrologice. Este un semnal de alarma si din punct de vedere hidrologic. Luni si marti vor fi temperaturi foarte scazute, masa de aer va fi foarte rece, mai ales datorita vantului. In mod normal ar trebui sa avem maxime de peste 20 de grade, insa vor fi 10 grade. Dupa ce avansam in a doua parte a saptamanii, odata cu degajarea cerului, temperaturile vor fi foarte scazute si noaptea, de 2 pana la 5 grade la nivelul tarii. Categoric vor fi ninsori la altitudini de peste 1.000 de metri. La munte va fi foarte frig”, a declarat Florinela Georgescu.

Directorul ANM a mai precizat ca temperaturile scazute si ploile care se vor inregistra incepand din aceasta seara nu inseamna ca vom avea o toamna grea, peste o saptamana vremea urmand a reveni la valorile normale ale acestei perioade.

Vestea buna este ca saptamana cealalta, dupa cele 7 zile cu toamna serioasa, ne intoarcem la un regim firesc pentru acest interval si aceasta prognoza este sprijinita si de estimarea lunara care arata un regim normal al temperaturilor. Dupa ce se vor opri ploile va urma un regim normal al temperaturilor.
Vremea rece care urmeaza saptamana viitoare nu aduce o toamna grea sau iarna”, a mai spus Florinela Georgescu.