ANM a emis Cod Portocaliu de ploi torentiale, grindina si vijelii. Vizate sunt in special judetele Iasi si Bacau

Meteorologii au dat, joi seara, o serie de avertizari de vreme severa. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod Portocaliu valabila pentru urmatorul interval in judetele Iasi si Bacau, instabilitatea atmosferica urmand a se intensifica in cea mai mare parte a Moldovei.

In judetele Iasi si Bacau, ANM atentioneaza ca se vor inregistra intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si cantitati de precipitatii ce vor atinge si depasi 40 l/mp.

De asemenea, in orele urmatoare sunt in vigoare atentionari Cod Galben in Vrancea, Neamt, Prahova, Buzau, precum si in judetul Constanta. 

Meteorologii mai spun ca, in cursul zilei de vineri, se vor inregistra ploi torentiale cu intensificari ale vantului intr-o mare parte a tarii. Si in weekend vremea se mentine capricioasa. Sambata se vor inregistra ploi slabe, insa duminica acestea s-ar putea intensifica.

Va prezentam mai jos avertizarile emise de ANM in aceasta seara:

COD GALBEN
Intervalul : 26 iunie, ora 15 – 27 iunie, ora 23
Fenomene: ploi torentiale, grindina
Din dupa-amiaza zilei de miercuri 26 iunie, pana in seara zilei de joi 27 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferica accentuata in jumatatea de est a tarii, precum si in zonele de deal si de munte din restul teritoriului, dar cu precadere in zona Carpatilor Orientali si Meridionali. Vor fi averse, ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice si izolat grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20 l/mp si izolat 50 l/mp.
In functie de evolutia si intensitatea fenomenelor prognozate, Administratia Nationala de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin atentionari sau avertizari meteorologice ulterioare.

COD GALBEN
Ziua/luna/anul : 27-06-2013
Intre orele: 20:25 si 21:25
In zona : – judetul Neamt: indeosebi partea sud-estica inclusiv municipiul Roman -judetul Vrancea: indeosebi partea central vestica si zona de munte
Se vor semnala : intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si cantitati de precipitatii ce vor atinge si depasi 25…30 l/mp.

COD PORTOCALIU
Ziua/luna/anul : 27-06-2013
Intre orele : 20:15 si 21:15
In zona : – judetul Iasi: indeosebi partea central-nordica, zona delimitata de localitaatile Movileni, Trifesti, Gropnita, sipote, Cotnari – jud. Bacau: indeosebi partea central-nordica Raciuni, Pancesti, Prava, Orbeni, Luizi Calugara, Buhusi si municipiul Bacau
Se vor semnala : intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si cantitati de precipitatii ce vor atinge si depasi 40 l/mp.

COD GALBEN
Ziua/luna/anul : 27-06-2013
Intre orele : 19:40 si 21:00
In zona : estul si nord – estul judetului Buzau, inclusiv municipiul Ramnicu Sarat)
Se vor semnala : frecvente descarcari electrice, grindina de mici si medii dimensiuni si averse torentiale ce vor cumula izolat 25…30 l/mp.
Tipul mesajului : Atentionare nowcasting

COD GALBEN
Ziua/luna/anul : 27-06-2013
Intre orele : 19:15 si 20:30
In zona : estul judetului Prahova (zona localitatilor Mizil, Ceptura de Jos, soimari) si zona subcarpatica si montana a judetului Buzau (limita cu judetul Prahova – pe alinamentul localitatilor -Cislau, Patarlagele, Nehoiu)
Se vor semnala : averse ce pot depasi 25….30 l/mp, frecvente descarcari electrice si grindina de mici si medii dimensiuni.
Tipul mesajului : Atentionare nowcasting

COD GALBEN
Ziua/luna/anul : 27-06-2013
Intre orele : 19:00 si 20:30
In zona: judetul Iasi: estul si centrul judetului Iasi, inclusiv municipiul Iasi -jud. Vrancea: centrul judetului Vrancea, inclusiv localitatile Focsani si Panciu -jud. Bacau: sudul si centrul judetului Bacau, inclusiv municipiul Bacau.
Se vor semnala : intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si cantitati de precipitatii ce vor atinge si depasi 25…30 l/mp.