ANM a emis prognoza METEO pentru perioada 2 – 15 decembrie. Vezi cum va fi vremea pe regiuni

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani, respectiv pentru perioada 2 – 15 decembrie. Vom avea o vreme normala din punct de vedere climatologic, insa noptile si diminetile vor fi geroase, in special in depresiunile din nord-vestul tarii. Se vor inregistra precipitatii mai ales in vest si nord.

In intervalul 9-15 decembrie, in toata tara se va inregistra o usoara racire a vremii, iar temperaturile maxime nu vor mai trece de 4 – 5 grade Celsius si vor fi ninsori slabe in nordul tarii si la munte. Va prezentam mai jos estimarea evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 2-15 decembrie 2013.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT
In primele zile ale intervalului, pana in data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne in jurul celor normale pentru perioada din an, respectiv maxime in jurul a 4 grade. in schimb media temperaturilor minime, de -4…-3 grade, se va situa sub pragul specific inceputului de decembrie. incepand din 7 decembrie pana spre sfarsitul intervalului de referinta, racirea vremii va determina temperaturi mai mici decat ar fi normal, atat la valorile diurne, ale caror medii se vor situa intre -2 si 0 grade, cat si in privinta minimelor, cu medii de -8…-5 grade, valori in crestere usoara fiind estimate pentru 13…15 decembrie.
Pana in jurul datei de 5 decembrie nu vor fi precipitatii, apoi, indeosebi intre 6 si 9 decembrie, sunt de asteptat precipitatii mai ales sub forma de ninsoare, in general slabe cantitativ.

CRISANA
In primele zile ale intervalului, pana in data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne in jurul celor normale pentru aceasta perioada din an, respectiv maxime in jurul a 3 grade. In schimb media temperaturilor minime se va situa sub pragul specific inceputului de decembrie si va fi de -5…-4 grade. incepand din 7 decembrie pana spre sfarsitul intervalului de referinta, racirea vremii va determina temperaturi mai mici decat ar fi normal, atat la valorile diurne, ale caror medii se vor situa intre -2 si 0 grade, cat si in privinta minimelor, cu medii de -8…-5 grade, valori in crestere usoara fiind estimate pentru 13…15 decembrie.
Ninsorile, in general slabe, isi vor face aparitia dupa data de 5 decembrie.

TRANSILVANIA
In cea mai mare parte a intervalului de prognoza valorile termice vor caracteriza o vreme rece, cu medii ale minimelor de -7…-6 grade, chiar mai scazute, -10…-8 grade, in jurul datei de 4 decembrie si din nou intre 9 si 12 decembrie. In primele zile (intre 2 si 6 decembrie) temperaturile diurne vor fi -in marea lor majoritate- apropiate de cele specifice perioadei din an, cu medii de 1…3 grade. insa dupa data de 7 decembrie, si regimul maximelor va avea o abatere negativa fata de mediile climatologice, fiind de asteptat medii diurne negative, intre -5 si -2 grade.
Incepand cu 6 decembrie, creste probabilitatea de aparitie a ninsorilor, in general slabe cantitativ.

MARAMURES
In primele zile ale intervalului, pana in data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne apropiate de cele normale pentru perioada din an, respectiv medii ale maximelor de 2…3 grade. in schimb media temperaturilor minime se va situa sub pragul specific inceputului de decembrie si va fi de -5…-4 grade. Incepand din 7 decembrie pana spre sfarsitul intervalului de referinta, racirea vremii va determina temperaturi mai mici decat ar fi normal, atat la valorile diurne, ale caror medii se vor situa intre -3 si -1 grad, cat si in privinta minimelor, cu medii de -8…-6 grade.
In jurul datei de 7 decembrie va fi probabilitatea cea mai ridicata de ninsori, iar in rest vor fi conditii de ninsori slabe, in special in a doua saptamana de prognoza.

MOLDOVA
In primele zile ale intervalului, pana in data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne in general peste cele normale pentru perioada din an, respectiv maxime de 4…6 grade, exceptand ziua de 3 decembrie, cand va fi ceva mai frig. In schimb, media temperaturilor minime, de -6…-4 grade, se va situa usor sub pragul specific inceputului de decembrie. Dupa data de 7 decembrie pana spre sfarsitul intervalului de referinta sunt de asteptat temperaturi mai mici decat ar fi normal, atat la valorile diurne, ale caror medii se vor situa intre -2 si 0 grade, cat si in privinta minimelor, cu medii de -8…-7 grade.
Pana in jurul datei de 6 decembrie nu vor fi precipitatii, apoi, indeosebi intre 6 si 9 decembrie, sunt de asteptat ninsori slabe.

DOBROGEA
Prima saptamana a intervalul de prognoza va fi caracterizata de regim termic diurn apropiat celui mediu multianual specific, respectiv valori mediate de 4…6 grade, chiar mai ridicate in zilele de 2 si 7 decembrie. incepand din 8 decembrie se estimeaza valori in scadere, cu medii de 0…2 grade, in crestere usoara doar in ultimele zile. In privinta temperaturilor minime, acestea se mentin mai mici decat cele caracteristice primei jumatati
a lunii decembrie aproape pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza, astfel ca media va fi de -4…-2 de grade.
Pana in jurul datei de 7 decembrie nu vor fi precipitatii, apoi, indeosebi intre 7 si 9 decembrie, sunt de asteptat ninsori slabe cantitativ.

MUNTENIA
In primele zile ale intervalului, pana in data de 7 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne apropiate de cele normale pentru perioada din an, respectiv medii ale maximelor de 4…6 grade. In schimb media temperaturilor minime, de -5…-3 grade, se va situa sub pragul specific primei decade din decembrie. Incepand din 8 decembrie pana spre sfarsitul intervalului de referinta, racirea vremii va determina
temperaturi mai mici decat ar fi normal, atat la valorile diurne, ale caror medii se vor situa intre -2 si 2 grade, cat si in privinta minimelor, cu medii de -7…-5 grade, valori in crestere
usoara fiind posibile pentru zilele de 13…15 decembrie.
Pana inspre 7 decembrie nu vor fi precipitatii, apoi, indeosebi intre 7 si 9 decembrie, sunt de asteptat ninsori, in general slabe cantitativ.

OLTENIA
In prima parte a intervalului de prognoza, pana in data de 8 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne apropiate de cele normale pentru perioada din an, respectiv medii ale maximelor de 3…6 grade. in schimb media temperaturilor minime, respectiv -5…- 3 grade, se va situa sub pragul specific primei decade din decembrie. Incepand din 8 decembrie pana spre sfarsitul intervalului de referinta, racirea vremii va determina temperaturi mai mici decat ar fi normal, atat la valorile diurne, ale caror medii se vor situa intre -2 si 1 grad, cat si in privinta minimelor, cu medii de -7…-5 grade, valori in crestere usoara fiind posibile pentru ultimele zile.
Pana in jurul datei de 6 decembrie nu vor fi precipitatii, apoi, indeosebi intre 7 si 9 decembrie, sunt de asteptat precipitatii mai ales sub forma de ninsoare, in general slabe cantitativ.

LA MUNTE

In primele zile, dar posibil si la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori usor mai ridicate decat cele climatologic normale, cu maxime in medie de -2…2 grade si minime intre -8 si -4 grade. Mai rece va fi vremea in intervalul 7 – 13 decembrie, cand media valorilor nocturne va cobori sub pragul de -12 grade, iar cea a temperaturilor maxime va fi de -10 …-6 grade.
Probabilitatea de ninsoare va fi mai mare dupa data de 6 decembrie, dar in special in ziua de 7 decembrie cand ninsorile pot fi local mai consistente.