ANM a emis un nou Cod Galben de ninsori, viscol si ger

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, duminica seara, o noua atentionare Cod Galben de ninsori si intensificari ale vantului, valabila in intervalul 25 noiembrie – ora 04, 25 noiembrie – ora 11.00. Meteorologii atrag atentia ca informarea meteo emisa duminica, la ora 12.00, se mentine.

In intervalul mentionat, in zona montana, iar in a doua parte a zilei de luni si in Maramures, nordul Crisanei si al Moldovei si local in Transilvania, vor predomina ninsorile. in aceste zone cantitatile de apa vor cumula pe arii restranse 15…20 l/mp si izolat vor depasi 30 l/mp.

Vantul va avea intensificari locale in majoritatea regiunilor, cu rafale mai puternice, de 70…80 km/h, la munte si trecator in nordul Moldovei, unde ninsoarea va fi viscolita.

Atentionarea nowcasting Cod Galben, emisa duminica la pranz, este valabila din 25 noiembrie, ora 02, pana in data de 28 noiembrie, ora 08.

Meteorologii informeaza ca, in perioada mentionata, se va inregistra o racire accentuata a vremii, cu ninsori si intensificari ale vantului. 

Astfel, in intervalul mentionat, vremea se va raci accentuat, temperaturile vor scadea cu aproximativ 5 grade sub mediile climatologice ale perioadei, minimele nocturne vor deveni exclusiv negative, cu cele mai scazute valori, in jurul a -10 grade Celsius in estul Transilvaniei.

In a doua parte a noptii de duminica spre luni si in cursul zilei de luni 25 noiembrie, precipitatiile se vor transforma in lapovita si ninsoare in toate masivele montane, iar pe parcursul zilei de luni si in regiunile vestice, nordice si centrale. in Carpatii Meridionali si Orientali, cantitatile de apa vor depasi pe arii restranse 20 l/mp. La munte si trecator in nordul Moldovei viteza vantului la rafala va depasi 70…80 km/h, viscolind ninsoarea. Intensificari temporare ale vantului vor fi si in celelalte regiuni, cu precadere in cele estice si sud-estice, unde se vor atinge 55-65 km/h.

ANM atentioneaza ca marti 26 noiembrie si miercuri 27 noiembrie va mai ninge in sud-vestul si local in sudul tarii.

In aceasta seara, Administratia Nacionala de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin atentionare cod galben vizand zonele montane si regiunile nordice.