ANM anunță cod galben și cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii în 33 de județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineață, mai multe avertizări de tip cod portocaliu și cod galben de ploi torențiale și vijelii, valabile în 33 de județe.

Conform meteorologilor, avertizarea Cod galben vizează 14 județe și este în vigoare de la ora ora 10:00 și până marți, la ora 23:00. În intervalul menționat, în sud-vestul, centrul, nordul și nord-estul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată – averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe spații mici grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

Avertizarea Cod portocaliu vizează 19 județe și va fi în vigoare luni, între orele 12:00 – 23:00. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, nordul Olteniei, Carpații Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată – averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 30-40 l/mp și, pe arii restrânse, 50-70 l/mp.

Sursa foto: realitatea