ANM: PRECIPITATII vor fi EXCEDENTARE in urmatoarele trei luni, in majoritatea regiunilor tarii

Vremea din urmatoarele trei luni va fi caracterizata prin PRECIPITATII, in general, EXCEDENTARE in majoritatea regiunilor, in timp ce temperaturile vor creste de la o zi la alta, ajungand in luna mai la valori termice de 18 grade Celsius, cu aproape trei grade peste media multianuala a perioadei, se mentioneaza in prognoza meteorologica valabila pentru intervalul martie-mai, publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), relateaza Agerpres.

Potrivit estimarilor de specialitate, in prima luna de primavara din acest an, temperatura aerului va avea, in general, valori apropiate de mediile multianuale in regiunile sud-estice si sudice si sub normalul perioadei in restul teritoriului. Temperaturile medii lunare se vor incadra intre -1 grad Celsius, in Moldova, si 7 grade Celsius, in Banat si Oltenia. Media multianuala a lunii martie, raportata la perioada de referinta 1981-2010, este de 3,5 grade Celsius.

In ceea ce priveste cantitatile lunare de PRECIPITATII, acestea vor fi EXCEDENTARE in cea mai mare parte a tarii. Cantitatile de PRECIPITATII vor oscila intre 17 litri/mp in Dobrogea si 60 de litri/mp in Maramures, in conditiile in care media multianuala este de 38,3 litri/mp.

Citeste si: PROGNOZA METEO pana la 1 MARTIE. Cum va fi VREMEA in fiecare regiune a tarii

In aprilie, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice in zona de sud-est a tarii si se vor situa sub normalul perioadei in restul regiunilor. Astfel, in Moldova si Transilvania, mediile pornesc de la 5-6 grade Celsius si se opresc la 11-12 grade Celsius, in Crisana, Maramures, Transilvania, Dobrogea, Banat, Moldova, Oltenia si Muntenia. Media multianuala a lunii aprilie este consemnata la 9,3 grade Celsius.

De asemenea, cantitatile lunare de PRECIPITATII vor fi apropiate de mediile multianuale, cu o tendinta de excedent in centrul si nordul tarii. Acestea vor oscila intre 14 litri/mp in Dobrogea, 34 litri/mp in Muntenia si 78 litri/mp, in Banat. Potrivit ANM, media multianuala de precipitatii este de 51,3 litri/mp, in aprilie.

Conform ANM, in luna mai, temperatura aerului va fi apropiata de normalul climatologic in sud-est si local in sudul si vestul tarii, iar in celelalte regiuni va avea valori sub mediile multianuale ale perioadei. Valorile medii lunare pornesc de la 10 grade Celsius, in Moldova, insa pot ajunge si la 18 grade Celsius, in Banat, Oltenia si Muntenia, peste media multianuala a perioadei, de 14,9 grade Celsius.

Totodata, cantitatile lunare de precipitatii vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia regiunilor sud-estice si sudice, unde se vor situa, in general, in apropierea mediilor multianuale, raportate de ANM la 66,5 litri/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt preconizate in Banat, Crisana, Maramures, Oltenia si Muntenia (intre 83 si 89 litri/mp), iar cele mai putine (16 litri/mp), in Dobrogea.

Citeste si: ANM: Vreme va fi MAI RECE decat normalul perioadei in urmatoarele doua saptamani

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60 la suta. Distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii sunt estimate, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Incepand cu data de 1 august 2014 perioada climatica de referinta este 1981-2010, conform recomandarilor Organizatiei Meteorologice Mondiale.

Sursa foto: metropotam.ro