ANM: VREMEA ramane SCHIMBATOARE dupa Paste

VREMEA se va raci accentuat in toate regiunile tarii, pe 14 si 15 aprilie, iar ulterior, temperaturile vor incepe sa creasca de la o zi la alta, din data de 16 aprilie, astfel ca maximele vor atinge si 22 de grade, potrivit prognozei pentru perioada 13-16 aprilie publicate luni de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In Banat, dupa prima zi calda a intervalului de prognoza, VREMEA se va raci accentuat, iar media temperaturilor maxime pe intreaga regiune va scadea, de la 21 de grade pe 13 aprilie, la 14 grade pe 14 aprilie. Ulterior, regimul termic va fi in crestere de la o zi la alta, maximele diurne atingand, in medie, 22 de grade pe 16, 17 aprilie. Minimele nocturne vor avea o evolutie similara, initial fiind in scadere de la 7 la 2 grade, apoi in crestere spre medii de 7…8 grade. La sfarsitul primei saptamani de prognoza va avea loc o noua racire, care va aduce mediile termice la aproximativ 16 grade ziua si 4 grade noaptea, iar in a doua saptamana maximele se vor situa intre 16 si 18 grade, in timp ce minimele vor fi de 5…6 grade, apropiate de norme.

Probabilitatea pentru ploi la nivel local va creste dupa data de 17 aprilie, iar acestea pot fi mai importante cantitativ dupa 21 aprilie.

In Crisana, la inceputul intervalului VREMEA va fi calda, cu temperaturi medii diurne de 20 de grade Celsius si minime nocturne de 6 grade Celsius. Pe 14 aprilie insa, va avea loc o scadere cu 6…7 grade a regimului termic, vremea devenind rece pentru aceasta perioada a anului. Ulterior valorile termice vor creste usor de la o zi la alta, urmand ca pe 16, 17 aprilie sa se atinga 21 de grade ziua si 7…8 grade noaptea. La sfarsitul primei saptamani vremea se raceste din nou cu 5…6 grade, astfel incat, in intervalul 18 – 26 aprilie, vor fi medii ale temperaturilor maxime intre 15 si 18 grade si ale celor minime de 5…6 grade, fara variatii importante.

Pana pe data de 16 aprilie probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa, dar intre 17 si 26 aprilie va ploua aproape zilnic, insa ploile se vor semnala pe arii mai extinse si pot fi izolat mai importante cantitativ in jurul datei de 17 aprilie si, din nou, dupa 21 aprilie.

Citeste si: ANM a anuntat cum va fi VREMEA de FLORII si de PASTE

In Transilvania, la inceputul primei saptamani, se va trece de la un regimul termic diurn cu mult peste cel obisnuit, la unul situat sub cel normal la aceasta data. Astfel, media maximelor termice va scadea, de la 19 grade pe 13 aprilie, la 11 grade pe 14 aprilie. Iar media minimelor termice va cobori pe 15 aprilie sub pragul inghetului, spre -2 grade. Pe 16 si 17 aprilie vremea va redeveni calda, cu maxime de 19 grade si minime de 4…5 grade. Pe 18 aprilie vremea se va raci din nou, iar in intervalul 18-26 aprilie vor fi medii termice diurne intre 13 si 15 grade si valori nocturne de 1…3 grade, apropiate de normele perioadei.

In primele zile ale intervalului de prognoza doar trecator si izolat va ploua slab, insa probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata in intervalul 17-26 aprilie, cand va ploua local in fiecare zi.

In Maramures, pe parcursul primei saptamani, regimul termic va avea variatii accentuate, astfel incat media temperaturilor maxime va scadea brusc, de la 19 grade in prima zi a intervalului de prognoza, la 11 grade in a doua zi, pentru ca apoi sa creasca din nou spre 19…20 de grade pe 16 si 17 aprilie. Ulterior, maximele diurne vor scadea treptat si se vor situa in jurul valorii medii de 14 grade, pana la sfarsitul celei de a doua saptamani de prognoza. Minimele nocturne vor avea o evolutie similara, fiind in scadere de la 5 spre 0 grade la inceputul intervalului de prognoza, apoi in crestere spre 6 grade in data de 17 aprilie, dupa care vor scadea din nou pana in jurul a 2 grade pe 19 si 20 aprilie, iar apoi se vor situa constant intre 2 si 4 grade Celsius.

Va ploua slab pe 13 aprilie, apoi probabilitatea pentru precipitatii va fi foarte redusa pana pe 17 aprilie, cand ploile revin la nivel local si se vor semnala zilnic pana la sfarsitul celei de a doua saptamani a prognozei.

In Moldova, dupa o prima zi calda, cu maxime termice de 20 de grade, in medie, vremea se va raci brusc, pana la valori de 12…14 grade pe 14 si 15 aprilie. Pe 16 aprilie temperaturile vor creste din nou, spre 20…21 de grade, iar la finalul primei saptamani de prognoza o noua racire va scadea media maximelor, spre 14…15 grade pe data de 18 si 19 aprilie. Temperaturile nocturne se vor situa, in medie, intre 1 si 7 grade in prima saptamana, cu cea mai rece noapte pe 15 aprilie si cea mai calda pe 17 aprilie. A doua saptamana a intervalului de prognoza va fi caracterizata de un regim termic fara variatii importante, maximele diurne urmand a se incadra intre 14 si 16 grade, iar minimele nocturne intre 3 si 5 grade.

In intervalul 17-26 aprilie vor fi ploi la nivel local, posibil mai importante cantitativ pe 17 si 21 aprilie. In rest, pe 13 aprilie va ploua slab, iar in celelalte zile ale prognozei probabilitatea pentru precipitatii va fi foarte redusa.

In Dobrogea, pe 14 aprilie VREMEA se va raci accentuat, temperaturile vor scadea cu 5…6 grade fata de ziua precedenta, atingand, in medie, 13 grade ziua si 4 grade noaptea. Spre 17 aprilie vremea se va incalzi din nou si se vor atinge maxime termice de 20 de grade si minime de 9 grade, apoi se va raci si temperaturile diurne medii nu vor mai depasi 13…14 grade intre 16 si 18 aprilie, cand valorile nocturne vor fi de 5..6 grade. Cea de a doua saptamana de prognoza va fi caracterizata de un regim termic mult mai constant, cu maxime de 14…15 grade si minime de 7…8 grade.

Va ploua local pe 14 aprilie si, din nou, dupa data de 17 aprilie, iar in jurul datei de 18 aprilie sunt posibile averse mai importante cantitativ.

In Muntenia, la inceputul intervalului de prognoza temperatura aerului va scadea cu 6…7 grade, in medie, de la 21 de grade in prima zi la 14 grade in cea de a doua zi, apoi vremea se va incalzi din nou, spre 23 de grade, in medie, pe 17 aprilie. La sfarsitul primei saptamani va avea loc o noua racire care va determina scaderea temperaturilor diurne pana la 13…14 grade pe 18 si 19 aprilie, iar in a doua saptamana valorile termice nu vor mai avea variatii semnificative si vor fi de aproximativ 17…18 grade ziua si 5…6 grade noaptea, valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei.

Pe 14 aprilie vor fi averse locale, dar in urmatoarele zile probabilitatea de precipitatii va fi extrem de redusa. Insa in intervalul 17-26 aprilie va ploua aproape zilnic, mai insemnat cantiattiv si pe arii mai extinse in jurul datei de 18 aprilie.

In Oltenia, temperaturile maxime vor marca o scadere, de la valori medii de 21…22 de grade in prima zi, la 15 grade in cea de a doua zi, pentru ca apoi VREMEA sa se incalzeasca din nou, maximele atingand, in medie, 23 de grade pe 17 aprilie. Pe 18 si 19 aprilie temperatura aerului va marca o noua scadere, spre valori medii diurne de 16…17 grade, care se vor inregistra si in urmatoarele zile, pana la sfarsitul intervalului de prognoza. Minimele nocturne vor avea variatii importante in prima saptamana, fiind in scadere de la 6…7 grade la inceput, pana la 3 grade pe 15 aprilie, apoi in crestere spre 9 grade pe 18 aprilie. Iar in a doua saptamana se vor situa constant in jurul valorii de 6 grade.

Citeste si: PROGNOZA METEO DE PASTE: CUM VA FI VREMEA in timpul zilelor de PASTE

In primele zile ale intervalului de prognoza probabilitatea pentru precipitatii va fi foarte redusa, dar in intervalul 17-26 aprilie, zilnic vor fi averse locale, mai insemnate cantitativ in jurul datelor de 18 si 21 aprilie.

La munte, in a doua zi a intervalului de prognoza valorile termice vor marca o scadere accentuata, de la 10 la 4 grade, in medie, la valorile diurne si de la 1 la -5 grade la cele nocturne. Ulterior va avea loc un proces de incalzire si pe 16…17 martie se vor atinge 11..12 grade ziua si 3 grade noaptea. In urmatoarele zile, pana la sfarsitul perioadei de prognoza, regimul termic se va mentine constant, fiind caracterizat de valori medii ale temperaturilor maxime de 7…8 grade, in timp ce temperaturile minime se vor situa intre -2 si 0 grade.

Pe 13 aprilie vor fi precipitatii slabe mixte la nivel local, iar intre 17 si 26 aprilie vor predomina ploile, izolat mai importante cantitativ. 

Sursa foto: agro-tv.ro