ANOSR: Serviciile de consiliere si orientare in cariera din universitati sunt lipsite de eficienta

Serviciile de consiliere si orientare in cariera din universitati sunt lipsite de eficienta, potrivit unei analize care a fost prezentata marti de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

Analiza a fost realizata pe baza datelor prezentate de 22 de institutii de invatamant superior din Romania. Potrivit ANOSR, desi universitatile au fost obligate de Ministerul Educatiei inca din 2005 sa infiinteze centre de consiliere si orientare in cariera, acestea au fost omise an de an in procesul de finantare a universitatilor, ajungand azi sa desfasoare activitati care nu au niciun impact real pentru studenti.

Astfel, analiza ANOSR arata ca universitatile au, in medie, doar 1,3  angajati cu ocupatie in domeniul consilierii psihologice sau orientarii in cariera in aceste centre, in conditiile in care rata abandonului universitar a ajuns la aproximativ 40 la suta pentru promotia 2013. In majoritatea centrelor activitatea este realizata fie de cadre didactice cu calificari sau cunostinte in domeniul consilierii sau orientarii in cariera, care se ocupa de aceste centre in afara orelor de curs, fie de interni, stagiari sau simpli voluntari recrutati din randul studentilor.

”Lipsa de investitii si de atentie din partea Ministerului Educatiei fata de cresterea eficientei serviciilor ce consiliere si orientare in cariera ne-a adus in situatia in care centrele cu atributii in acest sens desfasoara activitati specifice organizatiilor studentesti (traininguri, prezentari de companii, actiuni de caritate) si sunt nevoite sa se autofinanteze. Este deja o practica des intalnita a Ministerului Educatiei sa infiinteze mecanisme fara sa se preocupe de eficienta si impactul lor. Ii amintim pe aceasta cale domnului ministru delegat Mihnea Costoiu ca aceste centre inca exista si ca e nevoie de eforturi si din partea dumnealui pentru a le face functionale”, a declarat Cristi Popescu, vicepresedinte educational al ANOSR.

Citeste si: ANOSR solicita majorarea fondului national de burse cu 15 la suta

In ceea ce priveste eficienta centrelor, analiza ANOSR arata faptul ca unui singur angajat cu ocupatie in domeniul consilierii si orientarii in cariera ii corespund, in medie, 8.493 de studenti de care trebuie sa se ocupe. Prin urmare, la aceste servicii apeleaza un numar infim de studenti, chiar daca acestea ar putea sa le faciliteze tranzitia catre piata muncii, sa ii ajute sa stie cum sa caute si sa se pregateasca pentru un loc de munca sau sa ii ajute sa sa depaseasca probleme si provocari specifice vietii de tanar student care, nerezolvate, adesea ii determina sa abandoneze, arata ANOSR.

Analiza mai releva faptul ca in anul universitar 2012-2013 doar 1,8 la suta din studenti au apelat la servicii psihologice oferite de universitate, in contextul in care Organizatia Mondiala de Sanatate arata faptul ca aproximativ 20 la suta din populatia Romaniei sufera de tulburari psihice, si doar 10,61 la suta au apelat la servicii de consiliere si orientare in cariera in conditiile in care gasirea si pregatirea pentru un loc de munca a devenit o provocare din ce in ce mai mare in ultimii ani.     

Printre concluziile ANOSR se numara si faptul ca aproximativ 30 la suta din universitati nu asigura servicii de consiliere psihologica si ca, in general, activitatea centrelor se concentreaza pe promovarea ofertei educationale in randul elevilor si nu pe consilierea propriu-zisa a studentilor, devenind astfel centre de marketing ale universitatilor.

Potrivit ANOSR, aceste concluzii vin sa intareasca rezultatele anterior obtinute atat in urma unui studiu al Ministerului Educatiei Nationale cat si al unui studiu organizatiei, potrivit carora principalele motive care ii determina pe studenti sa abandoneze studiile universitare sunt alegerea gresita a facultatii sau a specializarii din lipsa de consiliere si situatia financiara precara/ lipsa banilor.

ANOSR propune prin intermediul studiului un set de solutii care au in vedere cadrul general de organizare si functionare a centrelor de consiliere si organizare in cariera, resursa umana si, nu in ultimul rand, activitatea acestora. Printre acestea se numara dezvoltarea unei metologii nationale privind functionalitatea centrelor, finantarea corespunzatoare a acestora din fonduri publice, existenta de personal calificat cu ocupatie in domeniul consilierii psihologice si consilierii si orientarii in cariera in toate centrele, existenta unui angajat cu ocupatie in domeniu in centre pentru cel mult 1.000 de studenti, precum si dezvoltarea de servicii de consiliere psihologica in toate centrele de orientare in cariera din universitatile din tara.

Sursa foto: fakultetisrbije.com