ANOSR solicita majorarea fondului national de burse cu 15 la suta

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) solicita Ministerului Educatiei Nationale printr-un comunicat de presa cresterea fondului national de burse cu 15 la suta astfel incat sumele primite de studenti sa ajunga la nivelul cerut de lege.

ANOSR a realizat o analiza a sistemelor de acordare a burselor sociale in universitatile din Romania in urma careia a reiesit ca sistemul de burse este ineficient in sustinerea reala a studentilor proveniti din familii sarace sau orfani, care nu isi permit sa urmeze studiile fara sprijin din partea statului. Pentru realizarea acestei analize, ANOSR a trimis solicitari catre toate universitatile de stat din Romania in vederea colectarii de date referitoare la situatia sistemului de burse din universitati, la care nu au raspuns insa decat 22 de institutii de invatamant superior.

Analiza arata ca desi sistemul de burse cuprinde burse sociale si burse pe criterii de performanta pentru care se dau aceeasi bani de la minister, urmand ca universitatea sa decida cum ii imparte, universitatile acorda o atentie extrem de mica studentilor cu cazuri sociale. “Din fondul total de burse, universitatile aloca, in medie, doar 14,77 la suta catre bursele sociale, restul fondului fiind folosit pentru burse acordate pe criterii de performanta. Astfel, s-a ajuns in situatia in care bursele sociale sunt aproximativ de trei ori mai mici decat prevede legea. Chiar daca Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS) recomanda ca bursele sociale sa fie de 575 de lei in vederea acoperirii costurilor de cazare si masa, in realitate universitatile aloca in medie 222 de lei pentru o bursa de acest fel. Acest lucru arata faptul ca universitatile sunt centrate pe stimularea performantei, fara sa tina cont de echitatea sistemului, de situatia studentilor cu probleme financiare si de asigurarea de sanse egale la educatie pentru toti tinerii din Romania”, se spune in comunicat.

Astfel, ANOSR solicita cresterea fondului national de burse cu 15 la suta pentru cresterea valorii bursei sociale pana la valoarea recomandata de catre CNFIS, stabilirea unui plafon de minim 30 la suta pentru bursele sociale din fondul total de burse alocat de universitati, stabilirea unui cuantum minim aferent bursei sociale pe zone de dezvoltare care sa acopere cheltuielile de cazare si mancare, stabilit de CNFIS si eliminarea criteriilor de performanta in vederea acordarii burselor sociale, inclusiv obligativitatea de a fi student integralist. De asemenea, studentii solicita MEN sa ia masuri pentru reducerea abandonului universitar.

Citeste si: CE va declansa o ancheta oficiala privind situatia studentilor romani din Marea Britanie

“Din pacate Ministerul Educatiei demonstreaza inca odata ineficienta mecanismelor pe care le implementeaza in scopul reducerii abandonului universitar. Chiar daca isi asuma lucruri marete in strategii si documente internationale, nimeni din minister nu se preocupa daca mecanismele de sprijin pentru studentii proveniti din medii dezavantajate au sau nu vreun efect real. Ministerul arunca mingea la fileul universitatilor care trebuie sa decida cum sa imparta banii primiti pentru burse, care evident vor urmari sa obtina performanta, intrucat ea sta la baza indicatorilor care determina cum vor fi finantate. Asigurarea echitatii si egalitatii de sanse in sistem este astfel tratata superficial si ne trezim din nou in situatia in care constatam cu stupoare ca ministerul aloca bani fara sa urmareasca in ce mod sunt cheltuiti si fara sa aiba o politica precisa privind reducerea abandonului universitar. Asteptam ca aceasta analiza sa resusciteze atentia Ministerului fata de abandonul universitar si solicitam Ministrului delegat Mihnea Costoiu solutii mai ferme in acest sens”, a declarat Mihai Dragos, presedintele ANOSR.

Potrivit unui studiu realizat de ANOSR privind implementarea Procesului Bologna in Romania, motivele cele mai intalnite care determina un student sa abandoneze studiile sunt alegerea gresita a facultatii sau a specializarii (41 la suta) si lipsa resurselor financiare (35 la suta). 

Sursa foto: puterea.ro