ANOSR: Statutul Studentului nu se aplica in toate universitatile, la doi ani de la aprobarea sa

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a lansat luni al doilea raport national referitor la implementarea Statutului Studentului, care semnaleaza existenta in continuare a unor probleme in ceea ce priveste resprectarea drepturilor studentilor, la doi ani dupa aprobarea documentului printr-un ordin al ministrului Educatiei.

Astfel, raportul arata ca unele universitati din Romania continua sa nu aiba un statut universitar al studentului, desi erau obligate sa il adopte acum un an si jumatate. In 80 la suta din universitatile analizate bursele nu acopera costurile minime de cazare si masa, iar pentru un procent similar evaluarile cadrelor didactice de catre studenti nu sunt publicate. In 60 la suta din cazuri studentii nu pot primi credite pentru voluntariat.

Alte probleme majore intalnite in o parte din universitatile din Romania includ practicarea de taxe ilegale, dotarile necorespunzatoare pentru accesul studentilor cu dizabilitati la cursuri, evaluari si abuzuri din partea profesorilor prin modificarea modalitatii de examinare anuntate initial fara acordul studentilor sau nepublicarea baremelor de corectare. Mai mult, exista uneori chiar si prevederi care restrang dreptul studentilor de a alege si a fi alesi sau ingerinte ale cadrelor didactice in procesul de alegere a studentilor reprezentanti, mai spun studentii.

Raportul ANOSR arata insa ca de la adoptarea Statutului Studentului se constata si schimbari pozitive, cea mai mare parte a universitatilor facand progrese considerabile in respectarea drepturilor studentilor. Cele mai importante rezultate se refera la faptul ca majoritatea universitatilor au adoptat un statut universitar al studentului, s-au transparentizat informatiile referitoare la taxele practicate si, in general, se ofera studentilor acces la toate materialele didactice disponibile in mod gratuit, in biblioteca sau online. Totodata, universitatile nu isi mai permit sa modifice contractele de studii in timpul anului universitar si se constata si o colaborare mai buna a organizatiilor studentesti cu universitatile in vederea cresterii calitatii invatamantului.

Citeste si: ANOSR: Serviciile de consiliere si orientare in cariera din universitati sunt lipsite de eficienta

In vederea garantarii respectarii drepturilor studentilor, ANOSR le cere universitatilor sa adopte Statutul Universitar al Studentilor si sa includa prevederile celui national in regulamentele interne. Mai mult, ANOSR considera ca ar trebui instituite sanctiuni pentru cadrele didactice si personalul administrativ care nu respecta acest act normativ.

 ANOSR considera ca Ministerul Educatiei Nationale ar trebui sa conditioneze finantarea universitatilor si de respectarea statutului studentului, prin introducerea unor indicatori relevanti in metodologia de finantare a universitatilor. De asemenea, Statutul Studentului si modalitatile in care studentii pot sesiza incalcarea acestuia ar trebui publicate pe situl ministerului.

„Desi situatia s-a imbunatatit, universitatile si sistemul de invatamant superior se dovedesc a fi lente in implementarea drepturilor pe care studentii le-au castigat. Tragem un semnal de alarma si facem un apel public catre universitatile din Romania si Ministerul Educatiei Nationale sa trateze studentii cu responsabilitate. Este important ca aceste structuri sa-si asume rolul pe care o institutie de educatie il are in societate si anume acela de a reprezenta un model pozitiv, nicidecum de a arata, asa cum se intampla deseori in momentul de fata, lipsa de responsabilitate in fata studentilor si a societatii, sustinerea sau tolerarea ilegalitatilor si lipsa de tratament corect, legal si moral fata de studenti, care reprezinta viitorul acestei tari”, a declarat Mihai Dragos, presedintele ANOSR.

Sursa foto: Facebook.com