ANPC: Recuperatorii ar putea fi aspru pedesiti pentru practicile de INTIMIDARE si AMENINTARILE la adresa datornicilor

O noua lege prin care recuperatorii oficiali ar putea fi aspru pedepsiti in cazul in care se comporta agresiv cu datornicii ar putea fi pusa in aplicare, potrivit Autoritatii Nationale pentru protectia Consumatorilor care are acest proiect in plan, potrivit stirileprotv.ro.

Asadar, initiativa prevede ca telefoanele sa fie interzise la ore tarzii. La fel si practicile de intimidare sau amenintarile.

Sanctiunile vor fi drastice pentru cei care incalca regulile si vor merge chiar pana la suspendarea activitatii firmelor de recuperare.

Datornicii se tem de amenintari, in contextul in care in Romania nu exista reguli clare in ceea ce priveste firmele de recuperari. Numarul creditelor neperformante a crescut in ultimii doi ani, iar peste un milion dintre ele au fost date de catre banci recuperatorilor. 

“Am fost sunat si eram in oras, a raspuns baietelul meu de 6 ani si i-a transmis acel operator de la firma de recuperare ca spune-i tatalui tau sa sune la acest numar ca i se intampla ceva rau! Va dati seama ce poate sa creada un copil”, spune un datornic despre clipele de cosmar prin care a trecut.

CITESTE SI: ANPC EFECTUEAZA CONTROALE PE LITORAL in statiunile JUPITER si EFORIE NORD

Putini cazuri au ajuns in atentia procurorilor, desi aceste practici sunt pedepsite cu inchisoarea pana la 3 luni. Cei mai multi reclamanti merg la Protectia Consumatorilor, insa fara niciun rezultat.

“Avem sesizari, dar consumatorii nu au putut sa vina cu dovezi si sa sanctionam ca practica agresiva. Nu sunt de acord cu maniera de a suna noaptea, de a suna angajatorii, de a suna vecinii, de a pune afise in fata blocului. Prin directiva 17/2014, o sa intre in dezbatere in Parlament, in toamna aceasta, pentru ca trebuie implementata pana in martie 2016 si acolo putem adauga cateva elemente prin care sa reglementam si acest domeniu”, spune Marius Dunca, presedintele ANPC.

CITESTE SI: AMENZI URIASE PE LITORAL, aplicate operatorilor din INDUSTRIA ALIMENTARA

Insa datornicii au pana cand proiectul va fi pus pe picioare alte metode prin care pot scapa de amenintarile recuperatorilor.

“O simpla inregistrare a convorbirii telefonice cu acel numar de telefon care este arondat unui recuperator de creante ar trebui sa fie mai mult decat suficient”, afirma Adrian Cuculis, avocat.

Sursa foto media.imopedia