ANRE, OBLIGATA sa PLATEASCA DESPAGUBIRI de 291 de milioane de lei catre GDF Suez

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei este obligata, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, din data de 24 aprilie, sa plateasca GDF Suez despagubiri de 291,39 milioane lei, insa reprezentantii autoritatii au anuntat ca vor formula recurs impotriva acestei hotarari.

Prin sentinta civila nr. 1173/24.04.2015, pronuntata in dosarul nr. 3874/2/2011, Curtea de Apel Bucuresti a dispus urmatoarele: Respinge capetele de cerere privind obligarea ANRE la publicarea valorii actualizate a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale si obligarea ANRE la emiterea unui ordin pentru aprobarea preturilor finale reglementate aplicabile de catre GSER, pentru furnizarea reglementata de gaz natural, ca fiind ramase fara obiect. Admite in parte actiunea. Obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 291,39 milioane lei, reprezentand contravaloarea prejudiciului cauzat acesteia pana la data de 31.12.2010.(…) in momentul comunicarii sentintei civile nr. 1173/24.04.2015, ANRE va formula recurs impotriva acestei hotarari’, se arata intr-un comunicat al ANRE.

Conform sursei citate, potrivit dreptului administrativ, cererea de despagubire pentru vatamarea produsa prin emiterea unui act administrativ nelegal, formulata in temeiul art. 19 din Legea 554/2004, este conditionata de indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: existenta unui act administrativ nelegal anulat de instanta, producerea unui prejudiciu si dovedirea legaturii de cauzalitate intre actul administrativ nelegal si prejudiciul suferit de reclamant. in lipsa unui act administrativ constatat nelegal de catre instanta de judecata, raspunderea patrimoniala a autoritatii publice nu poate fi angajata.

CITESTE SI: PRETUL GAZELOR va fi MAJORAT din nou

Potrivit presedintelui ANRE, Niculae Havrilet, autoritatea a recunoscut aceste cheltuieli in anul 2012, insa procesul intentat de compania GDS Suez in 2011 a continuat.

In 2011, GDF Suez a introdus o actiune pentru recunoasterea unor cheltuieli din perioada 2008-2010, dar din 2012 ANRE le-a recunoscut si s-au recuperat pana la 1 ianuarie 2015. in schimb, procesul a continuat“, declarat, luni, presedintele ANRE.

La data prezentului comunicat, sentinta civila mentionata nu a fost redactata, prin urmare nu cunoastem considerentele pentru care instanta de judecata, desi a respins capetele principale de cerere ca fiind ramase fara obiect, a admis, totusi, capatul subsidiar privind obligarea ANRE la plata unor despagubiri. “ANRE considera ca, prin Ordinele nr. 31/2012 si nr. 22/2014 de aprobare a preturilor reglementate prin care au fost majorate preturile finale reglementate, societatea GDF Suez si-a recuperat costurile realizate si neacoperite prin preturile practicate si la care se refera instanta de judecata’, se arata in comunicat.

Reprezentantii companiei declarau la acea data, pentru AGERPRES, ca pretul final la gazele naturale nu reflecta realitatea costului de achizitie a gazului, diferenta de peste 25% dintre costul real al gazului si pretul de vanzare generand distorsiuni masive pe piata de resort.

CITESTE SI: PRETURILE GAZELOR naturale furnizate consumatorilor casnici SCAD incepand de miercuri

Potrivit acestora, pretul moleculei de gaz rusesc a evoluat, in perioada octombrie 2009 — februarie 2011, de la 79 lei/MWh la 120 lei/MWh si aceasta crestere reflecta majorarea continua a pretului petrolului in ultimele 12 luni si deprecierea ratei de schimb leu/dolar in aceeasi perioada.

In plus, in afara de cresterea intrinseca a costului gazului rusesc, ponderea gazului importat era in continua crestere, atingand un nivel record in februarie 2011, cand cosul de gaze publicat de ANRE era de 41,2% (adica ponderea gazului rusesc in aprovizionarea globala cu gaz a Romaniei), comparativ cu procentul de 32% din ianuarie 2011 si 22% in decembrie 2010.

Constatam ca pretul final la gazele naturale nu a fost modificat in ultimele 20 de luni si nu reflecta deloc realitatea costului de achizitie a gazului. Diferenta dintre costul real al moleculei de gaz si pretul de vanzare este astazi de peste 25%, generand distorsiuni masive pe piata gazelor“, mentiona sursa citata.

Sursa foto www.impactingorj.ro