ANRP 5: DNA instrumenteaza un nou dosar al MAFIEI RETROCEDARILOR cu PREJUDICIU URIAS: 8 milioane de euro

DNA instrumenteaza un nou dosar al MAFIEI RETROCEDARILOR de la ANRP cu un PREJUDICIU URIAS: 8 milioane de euro. Principalii suspecti pusi sub URMARIRE PENALA de procurorii anticoruptie sunt CRINUTA DUMITREAN si HORIA SIMU

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:

DUMITREAN CRINUTA NICOLETA (FOTO), presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si presedinta Comisiei Centrale de Despagubiri, la data faptelor, cu privire la savarsirea a infractiunilor de:

– abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

– luare de mita,

MIHAI CRISTIAN SEBASTIAN, BACIU REMUS VIRGIL, VASILESCU OANA, BOGDAN DRAGOS si TEODORESCU CATALIN FLORIN, membri in aceeasi comisie din cadrul ANRP, la data faptelor, cu privire la savarsirea a infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

SAVU FLORENTINA, consilier in cadrul ANRP – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, la data faptelor, cu privire la savarsirea a infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

SIMU HORIA, economist, pentru savarsirea infractiunilor de:

– complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

– dare de mita (2 infractiuni),

– spalare a banilor, in forma continuata,

DIMA ALIN HORATIU, expert evaluator, pentru savarsirea infractiunilor de:

– complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

– luare de mita.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 22 octombrie 2009, suspectul Simu Horia, printr-un intermediar, a achizitionat drepturile litigioase ce priveau o suprafata de teren situata in municipiul Constanta, pretul cesiunii fiind de 700.000 euro.

De la acea data, suspectul Simu Horia a initiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajati ai societatilor sale si prin intermediul unor persoane cu functii de conducere din cadrul unor institutii publice, cu sprijinul carora sa urgenteze obtinerea despagubirilor prin interventia acestora la nivelul autoritatilor implicate in procedura de retrocedare.

Urmare a acestor demersuri, la data de 26.05.2011, suspectii Dumitrean Crinuta Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Savu Florentina, Bogdan Dragos, Teodorescu Catalin Florin si o alta persoana, in calitate de presedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu cu incalcarea dispozitiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente) si a altor prevederi legale, au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Dima Alin Horatiu, prin care, valoarea unui teren in suprafata de 25 hectare situat in municipiul Constanta (zona Bratianu – Anadalchioi) a fost stabilita la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat concomitent cu obtinerea unui avantaj patrimonial de catre suspectul Simu Horia si alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase.

Concret, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare, intocmit cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, nu au constatat faptul ca suspectul Dima Alin Horatiu a supraevaluat terenul respectiv, desi aveau cunostinta de faptul ca suprafata respectiva era situata in extravilanul municipiului Constanta si avea destinatia de teren agricol.

Mai mult, in cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidentiata pozitia exacta a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzactii de vanzare, ci doar oferte de vanzare a unor terenuri situate in intravilanul si extravilanul municipiului Constanta care nu aveau categoria de folosinta teren agricol.

Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internationale de Evaluare si a Legii nr. 247/2005, de catre suspecta Savu Florentina, cu incalcarea atributiilor de serviciu ce derivau din functia de consilier in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.

Pentru “ajutorul acordat”, in perioada decembrie 2010 – februarie 2011, suspecta Dumitrean Crinuta Nicoleta a acceptat promisiunea si a pretins, iar in perioada iulie – august 2011, a primit, prin intermediari, de la suspectul Simu Horia suma de 400.000 euro.

In acelasi context si pentru acelasi motiv, in perioada decembrie 2010 – februarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horatiu, a primit prin intermediar de la acelasi suspect suma de 5.000 euro.

In perioada 24.06.2011 – 11.11.2011, suspectul Simu Horia a disimulat adevarata natura a provenientei sumei totale de 5.066.300 euro, obtinuta in maniera de mai sus, prin incheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui numar de noua contracte de imprumut, nereale.

Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Sursa foto: realitatea