ANSVSA afirma ca interdictia Rusiei privind EXPORTUL de BOVINE si CARNE de bovine NU ARE obiect

Romania nu exporta bovine, carne si produse din carne de bovine in Federatia Rusa, desi Autoritatea federala sanitara veterinara din Rusia (Rosselhoznadzor) a anuntat ca suspenda, incepand de miercuri importurile de carne de vaca si bovine vii din Romania, potrivit Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

“Romania nu exporta bovine, carne de bovine si produse din carne de bovine in Federatia Rusa. Autoritatile ruse interzic ceva ce nu exista. Romania nu are relatii comerciale de acest gen cu Federatia Rusa”, precizeaza ANSVSA intr-un comunicat remis miercuri presei.

Incepand cu anul 1995, in Romania nu a fost inregistrat niciun caz de forma clasica sau atipica de Encefalopatie Spongiforma Bovina (ESB), pana la recenta depistare a acestui caz izolat la o carcasa de bovina din judetul Cluj.

“Forma atipica de ESB depistata in tara noastra este un caz izolat si nu o epidemie. Autoritatile romane investigheaza in acest moment conditiile in care acest caz a aparut si informeaza in permanenta organizatiile internationale in domeniu”, se arata in comunicat, potrivit Agerpres.

Citeste si: RUSIA A LIMITAT IMPORTURILE DE CARNE DE VITA DIN ROMANIA

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a acordat Romaniei in luna iunie a acestui an certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru ESB. Romania a efectuat analize timp de sapte ani pentru a putea primi acest standard din partea OIE, ‘standardul de top din cele trei pe care le emite’.

Potrivit ANSVSA, Romania a efectuat in ultimii 19 ani un numar de 2.905 teste histopatologice pentru supravegherea ESB in perioada 1995-2002 si a analizat 868.246 de probe prin metoda testarii rapide in perioada 2002—2013, toate avand rezultate negative.

Citeste si: RUSIA a INTERZIS importurile de fructe si legume din POLONIA

Autoritatea federala sanitara veterinara din Rusia (Rosselhoznadzor) a anuntat ca suspenda, incepand de miercuri, importurile de carne de vaca si bovine din Romania, precizand ca decizia este temporara si a fost cauzata de o epidemie de ‘encefalopatie spongiforma bovina’ (ESB), cunoscuta ca boala vacii nebune.

Sursa foto: cugetliber.ro