ANSVSA: Bilantul animalelor MOARTE din cauza bolii limbii albastre

Numarul animalelor afectate de BOALA LIMBII ALBASTRE a ajuns la 1.895 in cele 26 de judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezinta 0,02% din totalul animalelor receptive existente in aceste zone, in timp ce 384 au MURIT din cauza acestei boli, potrivit datelor Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Focarele unde evolueaza BOALA LIMBII ALBASTRE se afla in 254 de comune din 26 de judetele, cele mai afectate fiind Prahova, cu 37 de focare, Buzau si Vrancea, cu cate 33 de focare fiecare, Gorj — 34, Valcea — 27, Arges — 20, Bacau — 10. Efectivele de animale receptive la boala se ridica la 7.686.288.

Citeste si: PESTE 200 ANIMALE AU MURIT DIN CAUZA BOLII LIMBII ALBASTRE

ANSVSA precizeaza ca, pana la data de 13 octombrie, patru zimbrii din rezervatia naturala Armenis din Muntii Tarcu, judetul Caras Severin, si din Rezervatia Hateg-Slivut din judetul Hunedoara AU MURIT ca urmare a imbolnavirii cu virusul bolii limbii albastre.

In data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de ‘BOALA LIMBII ALBASTRE’ (Bluetongue) in Romania, in judetul Buzau. Aceasta boala este produsa de un virus care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale.

Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.

Citeste si: ROMANIA NU MAI POATE VINDE BOVINE SI OVINE VII CATRE TARILE UE, DECAT PENTRU SACRIFICARE IMEDIATA

Potrivit datelor ANSVSA, prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, insa proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate.