ANSVSA: Campania de inregistrare a cainilor cu stapan debuteaza sambata. Afla aici ce trebuie sa faci pentru animalul tau

Campania de identificare si inregistrare a cainilor cu stapan incepe sambata, iar proprietarii animalelor au timp pana la 1 ianuarie 2015 sa ii identifice si sa ii inregistreze in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS), a declarat, vineri, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.

Cainii cu stapan vor putea circula pe teritoriul Romaniei doar insotiti de proprietari, care vor trebui sa aiba carnetul de sanatate al animalului. Documentul atesta identificarea si inregistrarea animalului in RECS, precum si actiunile sanitare veterinare efectuate.

Potrivit presedintelui ANSVSA, cainii se identifica si se inregistreaza cu respectarea urmatoarelor termene:

cainii nou nascuti cu proprietar — in maximum 90 de zile de la fatare, dar in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora;

cainii adulti cu proprietar — pana la data de 1 ianuarie 2015 si inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a lor si cel mai tarziu inaintea vaccinarii contra rabiei;

cainii proveniti din adaposturile publice — in momentul adoptiei, inainte de a parasi adapostul.

Inregistrarea in RECS a cainilor identificati se realizeaza odata cu microciparea si eliberarea carnetului de sanatate, in cazul prezentarii proprietarilor la sediul operatorilor Registrului de Evidenta a Cainilor cu Stapan (cabinete veterinare), respectiv in maximum cinci zile de la implantarea microcipului, in cazul deplasarii medicului veterinar la sediul proprietarului sau in cazul in care, din motive tehnice, nu a fost posibila inregistrarea in RECS.

Citeste si: PROTEST LA PIATA VICTORIEI IMPOTRIVA UCIDERII CAINILOR

Cainii identificati inainte de data intrarii in vigoare a acestui act normativ cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785 vor fi identificati, inregistrati si se vor emite noi carnete de sanatate, conform prezentelor norme.

Proprietarii de caini au obligatia de a notifica medicului veterinar de libera practica, in termen de sapte zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal: vanzare, cumparare, pierdere, disparitie, furt, donatie sau moarte.

Vladimir Manastireanu a explicat ca exista sanctiuni in legislatie cu amenzi intre 2.000 si 10.000 de lei pentru cei care nu isi inregistreaza cainii. Acesta a spus ca exista obligativitatea ca toti cei care au caine de rasa comuna sa il sterilizeze si sa il identifice.

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, Viorel Andronie, sterilizarea nu poate sa coste mai putin de 100 de lei pentru un caine mascul si 150 de lei pentru o femela, iar inregistrarea, care include microciparea, va costa cel putin 50 de lei. Un microcip costa in medie 2 — 2,5 euro.

Manastireanu a precizat ca posesorii de caini ar putea beneficia de ajutor material de la autoritati si ONG-uri pentru sterilizare si inregistrare.

Sursa foto: oxyfresh.com